Nyheter

Anklager KrF for å skrote nestekjærligheten

Ap mener partiet lukker øynene for bekymringene om menneskerettighetsbrudd om Norge sender fanger til Nederland.

I forrige uke forhandlet KrF frem en politisk avtale om kriminalomsorgen sammen med regjeringen. Det skal bygges 500 nye fengselsplasser i Norge. Samtidig gir KrF også klarsignal til at å leie fengselsplasser i Nederland i en femårsperiode, for å ta unna soningskøen.

Kari Henriksen, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på at KrF kan gå med på det kontroversielle forslaget om å leie fengselsplasser i et annet land.

– Det virker som om KrF holder seg for øynene og ikke vil se bekymringene fra viktige aktører mot denne avtalen med Nederland, sier Henriksen.

LES OGSÅ: KrF vil sende fanger til Nederland

Verdikollisjon

Hun forstår ikke hvordan Ropstad kan dette kan være i tråd med partiets verdier.

– Jeg er veldig skuffet over KrF. De som pleier å være veldig opptatt av nestekjærlighet og solidaritet. Men nå går med på å sende fanger til Nederland selv om tunge aktører er svært bekymret for at det kan føre til menneskerettighetsbrudd, sier Kari Henriksen, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er KrFs talsperson i saken, sa derimot til Vårt Land på tirsdag at det å sende fanger for soning i Nederland de neste fem årene ikke bryter med KrFs verdsyn.

– Det handler om å beskytte norske innbyggere. I tillegg bør det være slik at straffedømte får mulighet til å sone raskt, slik at de kan legge det bak seg og starte livet på nytt. Det vil også forhindre at folk blir sittende for lenge på glattcelle, slik vi ser altfor ofte i dag. Dette er menneskerettighetsbrudd og vi trenger løsningen i Nederland i en overgang for å få stoppet den ulovlige glattcellebruken, mens vi bygger opp fengselskapasiteten her hjemme, sa Ropstad.

LES OGSÅ: – Fangeplan bryter menneskerettighetene

Glattcellebekymring

Norge har flere ganger fått sterk kritikk for at fanger blir sittende ulovlig lenge på glattcelle, noe som også er brudd på menneskerettighetene.

Henriksen deler bekymringen for glattcellebruk. Likevel synes hun Ropstads argumentasjon er uholdbar.

– KrF har ikke forsøkt å gjøre noe med denne problematikken tidligere. De har derimot stemt ned forslag både fra Venstre og Arbeiderpartiet, som ønsket å gjøre mer med glattcelleproblemene, enn regjeringspartiene, sier Henriksen.

Hun mener regjeringen burde vurdert andre virkemidler for å få ned soningskøen i stedet for å inngå avtale med Nederland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke svart på kritikk

Kjell Ingolf Ropstad sa også at endringene som var gjort etter høringsrunden kunne berolige de som var svært kritiske til forslaget i høringsrunden.

Henriksen skjønner ikke hvilke beroligende endringer Ropstad snakker om.

– Det er kommet inn sterke innsigelser både til høringen og proposisjonen. Jeg mener regjeringen ikke har svart på kritikken fra høringsrunden på en rekke punkter. For eksempel hvem som skal sendes til Nederland. Det er urovekkende at KrF lar seg berolige slik Ropstad gir utrykk for.

Henriksen trekker frem spesielt to kritiske punkter:

• Rehabilitering og like rettigheter

• Bekymring for at avtalen med Nederland kan føre til menneskerettighetsbrudd

LES OGSÅ: Fengselsprestene ble aldri spurt

Største endring i nyere tid

Et annet sentralt argument for KrF er at avtalen er begrenset til fem år. Henriksen mener argumentet er svakt.

– Selv om avtalen med Nederland er begrenset til fem år, kan jeg ikke se at lovendringen som gjør avtalen mulig begrenses. Den vil bli stående helt til den endres av Stortinget, eventuelt også når avtalen med Nederland går ut. Jeg mener denne lovendringen vil være det største grepet i kriminalpolitikken i nyere tid, sier hun.

Tekkes FrP

Også i Senterpartiet vekker det sterke reaksjoner at KrF gir klarsignal for å sende fanger til Nederland.

– KrF fremhever ofte sitt kristne og humanistiske menneskesyn. Hvis de godtar regjeringens forslag viser de derimot det stikk motsatte. Det forundrer meg at KrF setter sine verdier til side, for å tekkes FrP, sier Jenny Klinge, som er justispolitisk talskvinne for Senterpartiet.

Hun mener denne saken har sterke prinsipielle sider som KrF ikke kan forhandle seg bort i fra.

– I fengselet skal det arbeide nederlandsk personell, det er åpenbart at de innsatte vil få et dårligere rehabiliteringstilbud og de innsatte mister muligheten til kontakt med familie i Norge. I sum er dette svært betenkelig, og ikke noe den norske stat kan være bekjent av, sier Klinge.

Hun er enig i at det er viktige problemer i kriminalomsorgen som må løses. Men hun har ingen forståelse for at KrF nå kan mene at de har funnet en god løsning sammen med regjeringen.

– Vi må bygge flere fengsler i Norge, bruke mer soning med elektronisk kontroll og flere åpne soningsplasser. Det er slik problemet med soningskøen løses. Ikke ved deportering som regjeringen foreslår, sier Klinge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter