Nyheter

Alvorlige Ali

Onsdag viste TV 2 dokumentaren «Norge til salgs». Hvorfor ble du flyktningen Ali Khan og flyktet fra Tyrkia til Norge, 
Kadafi Zaman?

– I høst dekket jeg flyktning­strømmen som reporter, og var blant annet i München der tog på tog med flyktninger kom, og 
i Ungarn når tusenvis av flyktninger gikk langs motorveien. Men den intense dekningen foregikk mest på overflaten. Det var mange spørsmål jeg ikke hadde­ fått svar på. Hvordan foregår båthandelen? Hvor mye koster det? Hva sier smuglerne til flyktningene? Hvor får de tak i redningsvestene?

LES OGSÅ: Kristen-Norge støtter kirkens asylkritikk mot Listhaug

Skjult kamera

Og da måtte du reise til Tyrkia og bli Ali Khan, en pakistansk flyktning med ryggsekk?

– De som driver lysskye forretninger er ikke særlig interessert i å vise det, så jeg dro til Tyrkia med et skjult knappenålskamera. Jeg var litt smånervøs under de første møtene. Stakk noen ledninger ut? Kom de til å gi meg en klapp på brystkassa der kameraet var skjult? Dette er jo land der man er litt mer fysiske.

Men jeg hører at du lever?

– Jeg ble overrasket over hvor åpent det er. Det er ingen handel i bakgater og mange bruker sosiale medier der det står oppgitt priser og telefonnumre. Hvis du ser ut som en flyktning, tar det ikke mange minuttene før du får tilbud om falske pass. Vi valgte 
å ikke gjennomføre noen av 
kjøpene, for ikke å sponse kriminelle.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Falske redningsvester

Fant du ut hvor alle redningsvestene og gummibåtene kommer fra?

– I byen Ismir var det åpenlyst salg på gatene. Men også i ­fasjonable butikker har de kjellere med vester som de selger til flyktninger. Vi åpnet noen av vestene for å sjekke kvaliteten. Det var bare liggeunderlag som var sydd inn, du hadde garantert druknet. Det var provoserende. Vi hadde lange samtaler med smuglerne. Hver gang avsluttet de samtalen med «Gud være med deg» – ironisk nok.

Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?

– Det var da vi dro til Libanon. Vi snakket med barn og voksne i leirer der det ikke var noen jobber, folk hadde brukt opp sparepengene sine, ungene måtte tigge i stedet for å gå på skole og matrasjonene ble mindre og mindre. Håpløsheten gjorde inntrykk, og jeg skjønte hvorfor de reiser.

Hva overrasket deg mest den siste uken?

– At noen Dagen-lesere sier opp avisabonnementet på grunn av Shoaib Sultan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter