Nyheter

«Alle» venter på at han skal bli biskop

En ny Stålsett kan bli Oslo-biskop i regjeringstiden til det nye Kirkemøtet. Mange peker på verdenskirkegeneral Olav Fykse Tveit som Bispemøtets fremtidige leder.

Bilde 1 av 2

Etter kirkevalget i høst vil de fleste styringsorganene i Den norske kirke få et annet og mindre «konservativt» tyngdepunkt enn hittil. Det knytter seg stor spenning til hva dette kan bety for rekruttering av en rekke nye biskoper kommende fireårsperiode.

Om et par uker runder Oslo-biskop Ole Christian Kvarme 67 år. Han er Bispemøtets superveteran med 17 års tjenestetid fra Borg og Oslo.

Kvarmes kollega i Nidaros, Tor Singsaas, blir 68 år 1. februar 2016. Tre andre av Den norske kirkes biskoper – preses Helga Haugland Byfuglien, Erling Pettersen i Stavanger og Per Arne Dahl har passert 65-årsdagen.

Hittil har ingen av dem, eller andre biskoper, gitt beskjed om at de vil søke avskjed. Men det er grunn til å regne med at det er de nyvalgte kirkepolitikerne som skal bestemme hvem som blir deres etterfølgere.

LES MER: Ferskinger skal bestemme kirkens framtid

Peker på Fykse Tveit

Svært mange kirkeledere som Vårt Land har snakket med, peker på Olav Fykse Tveit (54) som den opplagte, samlende kandidaten til å overta oppgaven som leder av Den norske kirkes bispemøte, etter preses Helga Haugland Byfuglien. Men, som en uttrykker seg: «Hans vei fram til presesoppgaven er vanskeligere enn for Norge å komme til fotball-EM».

Nordmannen er nå generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV), som representerer mer enn 340 kirkesamfunn med 550 millioner medlemmer i mer enn 110 land.

Et hinder for at Fykse Tveit skal kunne bli Byfugliens etterfølger som preses, er at dagens regelverk fastslår at preses velges «blant de tjenestegjørende biskopene». Dette betyr at den som skal bli leder i Bispemøtet, først må være regional biskop.

Denne regelen kan imidlertid bli endret når en folkekirke mer fri fra staten, nå står midt i arbeidet med utforming av ny kirkeordning.

LES MER: Alt klart for skilsmisse mellom staten og kirken

Establishment

Olav Fykse Tveit ble valgt til generalsekretær i den kirkelige verdensorganisasjonen i 2009, og hans åremål ble i fjor forlenget til sommeren 2020. Han har formelt mulighet til å hoppe av fra jobben i Genève før den tid. Men det vil være svært problematisk for en kirkeleder av et slikt internasjonalt og tverrkirkelig format å risikere å la seg nominere til biskop – for så å bli vraket av sin egen kirke.

For store deler av det kirkelige establishment fremstår Fykse Tveit som et meget sterkt navn som den neste ledende biskop i Den norske kirke.

Men for kirkefolk flest, også blant dem som deltar i bispeavstemninger, er det mange som ikke vet hvem han er. Da Ola Fykse Tveit var kandidat forrige gang Nidaros skulle ha ny biskop, i 2008, fikk han nokså få stemmer.

Det er heller ikke opplagt at bispedømmerådene – for eksempel i Oslo eller Nidaros – har Fykse Tveit øverst på ønskelisten over kandidater.

LES MER: Den norske kirke på 100 minutter

En ny Stålsett?

I Oslo bispedømme gjorde Åpen folkekirke et brakvalg tidligere i høst. Det vil ikke overraske hvis Sturla Stålsett (51), styrelederen i Åpen folkekirke, står på ønskelisten blant mange av medlemmene i Oslo bispedømmeråd.

Hans far, Gunnar Stålsett, var biskop i Oslo 1998 til 2005, da Ole Christian Kvarme overtok. Sturla Stålsett, med fortid fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Kirkens Nødhjelp, Kirkens Bymisjon og som professor ved Menighetsfakultetet, står støtt på egne bein.

Han har riktignok selv hittil avvist at han har bispeambisjoner, men Stålsett er utvilsomt en mange snakker om som en mulig erstatter når Kvarme kaster inn håndkleet.

Fra noen innvendes det mot Sturla Stålsett at han blant annet som leder i Åpen folkekirke har vært meget polemisk og ikke lagt vekt på å være samlende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samlende biskop? Men som andre sier: «Å være en samlende biskop i et så polarisert og mangfoldig bispedømme som Oslo, er en umulig oppgave.»

En annen bispekandidat som flere peker på er Sunniva Gylver (48), doktorgradstipendiat ved Menighetsfakultetet med mangeårig bakgrunn som menighetsprest i Oslo sentrum. Hun er kjent som en medievant og uortodoks formidler og forkynner, og karakteriseres av en som «det største kommunikasjonstalentet vi har i kirken».

Andre mulige kandidater når Oslo bispestol blir ledig, kan være:

• Anne May Grasaas (60), nåværende domprost i Oslo.

• Fredrik Saxegaard (49), leder av praktikum-utdannelsen ved Menighetsfakultetet.

• Inger Anne Naterstad (54), ledende studentprest ved Universitetet i Oslo.

• Harald Hegstad (55), professor ved Menighetsfakultetet og nå valgt leder i Oslo bispedømmeråd.

• Kari Veiteberg (54), bymisjonsprest i Oslo og bispekandidat i Sør-Hålogaland tidligere i år.

• Eigil Morvik (49), prost i Søndre Aker prosti i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter