Nyheter

Gjør alt klart for endelig skilsmisse mellom stat og kirke

Regjeringen vil tidlig neste år legge fram for Stortinget forslaget om «et tydelig skille mellom stat og kirke».

Dette fremkommer i Kulturdepartementets kommentarer til statsbudsjettet, som ble lagt fram onsdag morgen.

Avvikling i 2012

I 2012 vedtok Stortinget avvikling av den evangelisk-lutherske religion som statsreligion i Norge. Samtidig ble nye grunnlovsbestemmelser vedtatt. Separasjonen mellom Den norske kirke og staten er gradvis.

Bakgrunnen for prosessen er kirkeforliket i 2008, da all stortingspartiene inngikk en tidsbegrenset avtale om endringer i relasjonen mellom staten og Den norske kirke.

LES OGSÅ: Flyktninger gir budsjettdrama

Nær forestående

Nå gjør kulturminister Thorhild Widvey (H) det helt klart at den endelige avviklingen av statskirkeordningen er nær forestående. Kulturdepartementet skriver at hovedspørsmålet nå er å gjennomføre et endelig og tydelig skille, og å gi Den norske kirke nasjonalt status som eget rettssubjekt.

«Prester og tilsatte ved bispedømmerådenes og Kirkerådets administrasjoner kan da overføres fra staten til den selvstendiggjøre kirken», skriver departementet i sin budsjettproposisjon til Stortinget.

«Departementet tar sikte på å legge saken fram for Stortinget på nyåret 2016, slik at endringene kan tre i kraft i 2017», heter det her.

LES OGSÅ: Kirken vil ha mer penger til både bistand og flyktninger

Kirkerådet er tilfreds

Jens-Petter Johnsen, direktøren i Kirkerådet i Den norske kirke, er tilfreds med det Kulturdepartementet skriver om fremdriften stat/kirke-prosessen.

– Fremdriften i denne saken er som forventet. Vi håper at Stortinget kan behandle regjeringens proposisjon tidlig i vår. For det betyr at Kirkemøtet i begynnelsen av april 2016 kan gjøre sine vedtak på basis av stortingsbehandlingen, sier Johnsen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Flytter 2 milliarder fra bistand til flyktningmottak

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter