Nyheter

Advarer mot dvask flyktningløsning

Flere humanitære organisasjoner vil avsløre politikernes motvilje mot å bosette mange ekstra flyktninger.

– Vi har gjort egne undersøkelser og hører nesten utelukkende positive holdninger til bosetting i kommunene, er meldingen fra seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty International.

I går møtte både hun og representanter fra Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, NOAS og Røde Kors til stortingshøring med fagpolitikere om å motta 10.000 kvoteflyktninger.

Flere av organisasjonene serverer nå «motmeldinger» mot stadig mer reserverte politikere. Aktører i flere partier tar nemlig inn over seg foreløpige tall fra inkluderingsministerens egen kartlegging. De tyder på at kommunenes vilje til å bosette ekstra Syria-flyktninger er svært lav.

LES OG SE LISTE: Disse kommunene tar ikke imot flyktninger

Amnestys sjekk

Under høringen gikk flere organisasjoner ut mot at dette er riktig fakta. Akkurat som Solveig Horne har eksempelvis Amnesty gjort sine undersøkelser:

– Vi har ingen total oversikt ennå, men totalbildet av tilbakemeldinger er utelukkende positive. Meldingen fra kommunene er: Vi vil gjerne bidra til et ekstra krafttak for de syriske flyktningene, sa Tin.

LES OGSÅ: Flyktningforlik kan få rød avhopper

Positive kommuner

Overfor Vårt Land utdyper hun hvordan organisasjonens egne folk har jobbet med saken:

I hver kommune der Amnesty har aktivitet, har lokale medlemmer henvendt seg til kommunen med samme standardbrev. Der er hovedspørsmålet om de kan tallfeste hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot.

– Hvor mange svar har dere registrert?

– Oversikten er ikke klar, men budskapet er tydelig. Kommunene er ikke – som man hører – så negative. Det er absolutt en vilje til å stille opp lokalt – og selvsagt en forventing om at staten stiller opp med midler.

LES KOMMENTAR: «For viktig til å bli et politisk spill»

Dagens toppmøte

Bakgrunnen for stortingshøringen var SVs forslag om 10.000 ekstra flyktninger. Politikere som hørte på, rapporterte videre til de parlamentariske lederne som i dag skal forhandle.

I tillegg til spørsmålet om kvoteflyktninger, vil forhandlingene også handle om metoder for nærhjelp i Syrias naboland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Taler midt i mot

Derfor ristet organisasjonene i flere sider av politikernes «offisielle» versjon av utfordringen:

• Pengeinnsatsen: Satsingen i revidert budsjett er egentlig lavere enn null.

– Det er et minusspill, sa Ingeborg Moa i Norsk Folkehjelp og forklarte:

Regjeringen gir med den ene hånden 250 millioner til Syria og nærområder, mens de med den andre tar 259 millioner fra bistandsbudsjettets post for flyktningtiltak i Norge.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen fulgte opp:

– Det er faktisk mindre penger til verden i revidert budsjett enn det er i det ordinære. Når situasjonen er så prekær, er det et rimelig forslag å øke budsjettet med en milliard i humanitære midler.

• Bosetting i kommuner: Ikke bare er viljen til å bosette større enn regjeringen rapporterer. Organisasjonene avviser at det er boligkrise.

– Man kan ta bosetningen i flere etapper. Alt trenger ikke være klappet og klart fra dag én. Vi er blant dem som mener man godt kan bo litt midlertidig i det som finnes av lokaler, sa Nesse i Flyktninghjelpen.

– Vår erfaring er at der man har tatt i mot flyktninger tidligere, finnes det gode rutiner og forutsetninger, sa Eda Efterdahl, leder for omsorg i Røde Kors.

• Bare nærhjelp: Store flyktninggrupper har det direkte farefullt i nærområdene.

– Mange flyktninger er ikke trygge i Syrias naboland. Det gjelder individuelt forfulgte personer, journalister, embetsmenn, politikere. De møter Assad-regimet i naboland også, sa NOAS-rådgiver Mari Seilskjær.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter