Nyheter

Viktig ansvar

Vi må ta vår del av ansvaret for den store flyktningkrisen ved å ta imot mange flere flyktninger. Saken er for viktig til å bli et politisk spill.

Arbeiderpartiet skapte ny dynamikk da Jonas Gahr Støre proklamerte målet om å ta imot 10.000 syriske flyktninger og fikk landsmøtets applaus for det. Inntil da hadde Ap vært på linje med Høyre i flyktningpolitikken. Med ett var det skapt et nytt politisk flertall. Det kan endre flyktningpolitikken.

Men det kan også påføre regjeringen et nederlag som er større enn den kan tåle. For Fremskrittspartiet er det nærmest utålelig at de skal få ansvaret for å mangedoble antall flyktninger som slipper inn i Norge, særlig dersom kostnadene går på bekostning av Frps hjertesaker. Og for Høyre betyr det at de må skifte politikk når Ap gjør det.

Nederlag

Derfor kan ikke støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre påføre regjeringen et slikt nederlag uten videre. Det er forklaringen på at det nå skal forhandles, i stedet for at stortingsflertallet bare kjører gjennom sin politikk. Også Ap innser det. Frp er med på forhandlingene for å forhindre et resultat de ikke kan leve med.

Dermed er det politiske spillet i gang, og det i et valgår. Da er det stor fare for at selve saken forsvinner i spillet. Det bør den ikke gjøre.

Forskånet

Vi er så heldige at vi geografisk ligger langt unna kriseområdene i Midtøsten og Afrika. Det er de umenneskelige forholdene der som gjør at folk flykter. De fleste kommer bare til de nærmeste nabolandene. De øvrige ender stort sett opp i Italia og Hellas. Dermed er vi i Norge forskånet for det store innrykket.

De fleste som trenger hjelp, befinner seg i Syrias naboland. Det er klart at vi som et rikt land må ta vårt ansvar for å hjelpe dem der de er. Men ikke alle kan hjelpes der. Det er derfor FN har valgt dem ut som kvoteflyktninger for at de skal komme andre steder. Ti tusen syriske flyktninger over to år er et realistisk tall for hva som bør være Norges andel av kvoten.

Sør-Europa

Men vi kan heller ikke skyve fra oss ansvaret for dem som kommer til Sør-Europa. Takket være den såkalte Dublin-avtalen har vi kunnet sende dem tilbake dit om de skulle komme seg helt nord til oss. Men nå er dette prinsippet for fall. EU vil at alle medlemsland skal ta sin del av flyktningstrømmen. Som deltakere i Schengen-samarbeidet kan vi ikke frasi oss vårt ansvar her.

Derfor er det ikke til å komme fra at Norge må ta imot mange flere flyktninger, både fra Syria og andre steder. Spørsmålet er ikke om vi skal ta imot flere, men hva vi må gjøre for at det skal bli en god løsning både for flyktningene og det norske samfunnet. Et nøkkelspørsmål er hva som må til for at kommunene skal bli i stand til å ta mot dem.

Dette er for viktig til å ende opp som et partipolitisk spill.

Diskuter på Verdidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter