Nyheter

Advarer Høie om biotek

KrF-leder Knut Arild Hareide frykter at viktige etiske skanser faller hvis regjeringen legger fram en såkalt åpen melding om bioteknologi. Han advarer Høyre.

Konsekvensen av at regjeringen og samarbeidspartiene ikke klarer å bli enige om stridstemaer som eggdonasjon, assistert befruktning og surrogati, ser ut til å bli en stortingsmelding om bioteknologi som ikke konkluderer i sentrale stridsspørsmål.

I så fall kan et stortingsflertall åpne for betydelig liberalisering av dagens regler på området.

LES MER: Bioteknologi-enighet parkert

Kan bli valgkampsak

– KrF vil sterkt advare regjeringen mot en slik strategi. Jeg anbefaler helseminister Bent Høie å tenke seg nøye om før han legger fram en åpen bioteknologimelding der man ikke holder fast ved de viktigste skansene mot liberalisering, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Sp er det partiet som i sitt programarbeid legger seg klart tettest opp til KrFs restriktive syn i bioteknologiske saker. Ved et eventuelt regjeringsskifte i høst med Sp og Ap i regjering, kan KrF få påvrikningsmulighet på feltet sammen med Sp, hvis de velger å bli støtteparti til en slik regjering.

Hareide sier at KrF vil løfte temaet rett inn i valgkampen hvis regjeringen leverer en åpen bioteknologimelding som legger opp til liberalisering.

– Vi vil prioritere dette feltet med tanke på best mulig gjennomslag, uansett hvilke muligheter som åpner seg.

LES MER: Slik kan Sp bli verdibrems

Tapt sak for KrF?

Programutkastene til flere partier, inklusive Høyre og Ap, går i en mindre restriktiv retning enn før. Samtidig sier et klart flertall av velgerne, og særlig de yngste, ja til eggdonasjon. Det samme gjør et flertall i Bioteknologirådet.

– Er dette i ferd med å bli en tapt sak for KrF?

– Med vår verdiforankring er vi i særstilling og har stor legitimitet i slike spørsmål. Det handler også om politisk plassering og innflytelse. Vi har sett i andre saker at et solid flertall blant stortingsrepresentantene ikke trenger bety politisk gjennomslag, som søndagshandel, utbygging av Lofoten/Vesterålen og EU-medlemskap, påpeker Hareide.

KrF har tidligere hatt Høyre som alliert i spørsmål som å demme opp for eggdonasjon, altså at kvinner kan føde barn uten å være barnets biologiske mor. En åpen stortingsmelding betyr at mer bio-liberale partier som Ap, SV, Venstre og Frp kan sikre flertall for å flytte grenser.

– Skal det virkelig på Høyres vakt bli lagt fram en melding der både KrF og Høyre risikerer å gå på betydelige nederlag, der grensesteiner flyttes i liberal retning i disse viktige etiske spørsmålene? Høyre og Høie må nå tenke grundig gjennom om de skal komme med en slik invitasjon til å åpne verdiflanker, gjentar Hareide.

LES MER: Morgendagens slag om bioteknologi

Ulike flertall. Hareide avviser altså en stortingsmelding som legger sentrale verdiskanser åpne for fall. Da er bedre for KrF at det ikke kommer noen melding. Han frykter at det åpnes for ulike flertall over blokkgrensene for flere nye metoder innen kunstig befruktning, surrogati og fosterdiagnostikk, uten noe framtidsrettet helhetsperspektiv.

– Dette er sentrale etiske spørsmål som fortjener gode og grundige drøftelser. Det handler om noe større enn bompenger: Det handler om hvilket samfunn og hvilke verdier vi vil ha framover. Dette er et felt i rivende teknologisk utvikling. Da kan vi ikke la teknologien styre etikken. Det er etikken som må være førende for hvilke teknologier vi vil ta i bruk, understreker Hareide.

Frykter utglidning. Likestilling er blant argumentene for å tillate eggdonasjon, altså at en kvinne får samme mulighet som en mann får gjennom sæddonasjon til å bli ikke-biologisk forelder til et barn.

– Hvis man kun tenker slik, er det bare et tidsspørsmål før det også blir sagt ja til surrogati. Da begynner man å få et marked for barn, som i neste omgang kan bane vei for å velge ut barnets egenskaper. Jeg frykter at vi da blir dradd mot et mer spesialisert sorteringssamfunn, et samfunn der man i mindre grad tillater avvik, sier Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter