Nyheter

5.000 kristne i 2011. Nå nesten tømt

For seks år siden bodde det rundt 5.000 egyptiske kristne nord på Sinai-halvøya. Ved årsskiftet var det kanskje 1.000 tilbake. Nå flykter også de.

På drøye tre måneder er 40 koptiske kristne drept i Egypt. Verst var kirkebombingen i Kairo i desember, da minst 25 ble drept.

I slutten av februar turte ikke lenger den kristne smeden Ezzat Yaacoub Ishak å bli boende i byen al-Arish på nordkysten av Sinaihalvøya. Trusselen fra militante islamister var blitt for sterk. Flere rovdrap på kristne i al-Arish ble fulgt av en trusselvideo fra IS om å drepe «de vantro».

Ingen sikkerhet

Ezzat Yaacoub Ishak og hans to sønner dro i all hast, uten å få noe med seg. De kom seg i sikkerhet i byen Ismailia like vest for Suezkanalen, der de leier et spartansk utstyrt rom:

– Sikkerhetsstyrkene bare gjemmer seg, livredde for å konfrontere disse folkene. Det finnes ingen sikkerhet. Joda, det er militære og politi ved sjekkpunktene, men det finnes ikke noen beskyttelse for meg som menneske, sa den eldre mannen til AP etter flukten.

LES MER: Drapsbølge mot kristne

Nesten tømt

Postdoktor Bård Kårtveit ved Universitetet i Oslo anslår at det nordlige Sinai nå på det nærmeste er tømt for kristne.

– Den kristne minoriteten som i 2011 utgjorde rundt 5.000 mennesker, var for et par måneder siden redusert til 1.000. Etter islamistenes opptrapping med drap og trusler mot kristne etter nyttår, har de aller fleste gjenværende dratt, sier Kårtveit.

Ifølge myndighetene i Nord-Sinai hadde i begynnelsen av mars 258 koptiske kristne familier flyktet fra al-Arish. Det skjedde etter sju drap på kristne i byen i løpet av tre uker, og trusler fra IS om at gjenværende kristne ville bli drept.

Frykter retur

– Myndigheten har sendt flere sikkerhetsstyrker for å vise at de har kontroll, men det fjerner ikke de kristnes frykt. De som har reist stoler ikke på løfter om bedret sikkerhet, og er veldig skeptiske til å vende tilbake, sier Bård Kårtveit.

Han sier at den koptiske minoriteten i Egypt har vært under økt press fra ytterliggående islamister siden 2013. Da sluttet det koptiske lederskapet fullt opp om kuppet mot den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi fra det muslimske brorskap.

Sisi-støtte

Siden har kopternes religiøse leder, pave Tawadros II, framstått som en av de sterkeste støttespillerne til den nye presidenten, tidligere hærsjef Abdel Fattah al-Sisi. Den tette alliansen har gjort koptiske kristne til et prioritert mål for islamistiske terrorister som vil svekke regimet.

– Særlig nord i Sinai, der militante islamister har sikret seg sterkt fotfeste, er de fåtallige kristne et sårbart mål for terrorister. Egypts koptiske kristne er svært skuffet over myndighetenes dårlige innsats for å beskytte dem, sier Kårtveit.

Selv om mange koptere føler de får for lite igjen for støtten til Sisi-regimet, støtter de trolig mer enn noen andre grupper fortsatt opp om presidenten.

Nedtoner sekterisme

Kårtveit påpeker at den egytiske regjeringen i liten grad snakker om angrepene mot kristne som religiøs eller sekterisk betinget vold:

– Spenninger mellom kristne og muslimer tones ned. I stedet kjører myndighetene fram fortellingen om «nasjonal enhet», og beskriver alle angrep på koptere som et angrep på Egypt generelt.

Mange koptere er lei av støtte opp om en koreografert enhet der alle er brødre og Sisi er alle egypteres president.

– Myndighetene anerkjenner ikke at kopterne utsettes for vold og diskriminering som en kristen minoritet. Konflikter med muslimer henvises til en sivil forsoningsløsning der kopterne nesten alltid kommer dårligst ut, sier postdoktor Bård Kårtveit.

I et av de hensynsløse drapene siden nyttår, ble kopteren Youssef Lamei i Alexandria knivdrept i sin egen butikk, angivelig fordi han solgte alkohol. Islamisten som ropte «Allah er stor» og «dere vantro» før ugjerningen, har tilstått og er dødsdømt.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter