Nyheter

Drapsbølge mot kristne i Egypt

Før jul ble 29 mennesker drept i et terrorangrep ved den koptiske katedralen i Kairo. 2017 har startet med en rekke enkeltdrap mot Egypts kristne minoritet.

IS påtok seg ansvar for selvmordangrepet 12. desember, som var et av de blodigste av tallrike angrep mot den kristne minoriteten i Egypt de siste årene. Det nye året har startet med flere tilsynelatende sekteriske drap av kristne, der mistankene primært retter seg mot IS og andre voldelige islamister:

I løpet av to uker i januar var det fem tilfeller der koptiske kristne fikk skåret strupen over i brutale angrep i sine egne hjem i Kairo og Alexandria, ifølge World Watch Monitor. De siste par ukene er det meldt om flere drap på koptiske kristne i kystbyen El-Arish i det nordlige Sinai, et område der IS har fått betydelig fotfeste de siste årene.

– Situasjonen i Egypt går mot det verre på de fleste områder. Det omfatter også en tilsynelatende økende tendens til sekteriske angrep rettet mot kristne, bekrefter Berit S. Thorbjørnsrud, professor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Terrorangrep i Kairo

Trusler i ny IS-video

19. februar postet IS en ny propagandavideo, Slåss mot de vantro, der de lover voldelig frigjøring av Kairo og fengslede islamister. Samtidig trues Egypts kristne med nye angrep. Rike koptere og den kjente koptiske Sawiris-familien som er god for mange milliarder, nevnes spesielt.

I videoen framstår egypteren Abu Abdullah el-Masry som mannen som utførte terrorangrepet mot katedralen i Kairo før jul. Opptaket skal han ha lest inn like før selvmordsaksjonen der han tok 28 mennesker med seg i døden. De koptiske kristne anklages for å ha brutt «kontrakten» med landets muslimer, og for å utgjøre et verktøy for «korsfarerne mot islamsk tro».

LES MER: Gjorde narr av muslimer

Anklager «frafalne»

IS anklager samtidig Det muslimske brorskap og det salafistiske, regjeringsvennlige partiet Nour som «frafalne», ettersom de har uttrykt solidaritet med kopterne etter IS-angrep. Blant de «frafalne» navngir IS også den sunnimuslimske storimamen Ahmed el-Tayeb i Al-Azhar-moskeen, og salafisten Sheikh Mohammed Hassan.

De ortodokst kristne kopterne utgjør rundt 10 prosent av Egypts 90 millioner innbyggere. De er dermed den største kristne grupperingen i et Midtøsten der den kristne minoriteten skrumper kraftig inn.

– Utviklingen er foruroligende. Angrepet ved katedralen i Kairo før jul illustrerte tydelig at egyptiske myndigheter ikke sørger for tilstrekkelig sikkerhet for den koptiske minoriteten, sier Berit S. Thorbjørnsrud.

LES MER: Kristne svikter arabiske kristne

Gikk god for Sisi

De koptiske kristne har havnet i en skvis etter at deres religiøse overhode, pave Tawadros II, i 2013 ukritisk omfavnet president Abdel-Fattah el-Sisi. Den tidligere forsvarsministeren ledet militærkuppet som avsatte den folkevalgte, islamistiske presidenten Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskap.

Mange koptiske kristne misliker den tette alliansen, og mener den bidrar til å øke spenningen mellom islamister og kristne. De hevder at myndighetene ikke har klart å skape sikkerhet for de kristne, og heller ikke stabilitet og økonomisk vekst.

LES MER: Dukket opp på julefeiring

Forsoningsmøter

Thorbjørnsrud peker på en mangeårig praksis der myndighetene kaller inn til såkalte forsoningsmøter for å løse konflikter, også voldelige, mellom muslimer og kristne. Partene blir oppfordret til å tilgi hverandre og forsones, og ledende geistlige fra de to sidene foreslår en løsning.

– Dette er svært uheldig når kriminelle handlinger i konflikter mellom muslimer og kristne ikke blir etterforsket og eventuelt rettsbehandlet. Ofte er kristne den angrepne part, men likevel må de be om tilgivelse og komme med innrømmelser. En ny og alvorlig tendens er at kristne blir bedt om å flytte fra sine hjem som ledd i en såkalt fredelig løsning av konflikten, sier professor Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter