Nyheter

26 millioner 
barn i faresonen

60 millioner mennesker er rammet av værfenomenet El Niño. 50 millioner av dem bor i det østlige og sørlige Afrika. Krisen vil vokse seg enda mer omfattende fram til desember.

Bilde 1 av 4

I går gikk FNs barneorganisasjon UNICEF ut med en alarmerende ny studie om hvor brutalt barna rammes av den langvarige tørken:

26,5 millioner barn i ti afrikanske land trues av matmangel og feilernæring.

Mer enn en million barn har akutt behov for behandling for alvorlig underernæring.

I det sørlige Afrika rammer tørken med dobbel styrke barn som er påvirket av hiv-epidemien.

UNICEF mangler fortsatt langt over halvparten av de 226 millioner dollar de har bedt om for å avverge den verste krisen.

LES OGSÅ: «Ingenting har påvirket mennesker mer enn mangel på mat»

«Alarmerende»

I en ny rapport om de humanitære følgene av værfenomenet El Niño, betegner FNs humanitære kontor OCHA konsekvensene som «dypt alarmerende» for mange afrikanske land.

– Årets El Niño skjer i en verden som allerede er dramatisk berørt av klimaendringer, noe som rammer de fattigste samfunnene hardest. Kvinner og jenter rammes enda hardere enn andre grupper av denne krisen, advarer FN.

LES OGSÅ: Dette er verdens ti glemte kriser

Topp i desember

Selv om væroppvarmingen som skapes av El Niño har flatet ut, så vil matvareusikkerheten som følge av tørke sannsynligvis ikke nå toppen før i desember, ifølge OCHA-rapporten El Niño: Overview of Impacts and Humanitarian Needs in Africa.

Taper skolegang

OCHA anslår at rundt 50 millioner mennesker i det østlige og sørlige Afrika lider av matvareusikkerhet, hovedsakelig på grunn av tørke som er forsterket av El Niño-effekten, eller på grunn av en kombinasjon av tørke og konflikt.

Det gir seg blant annet utslag i at jenter som skulle gått på skolen, i stedet bruker timevis på å hente rent drikkevann til familien fordi deres vanlige drikkevannskilde er tom eller uren. Tilsvarende sendes gutter ut for å gjete husdyrene til vannkilder lenger unna, i stedet for å gå på skole.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Tørken har utløst store appeller til det internasjonale samfunn om penger, men under halvparten er så langt kommet inn. Totalt ber FN om 3,7 milliarder dollar for å avhjelpe krisen. Bare 1,5 milliarder av dette er på plass.

Appell om hjelp

Den regionale utviklingsorganisasjonen for det sørlige Afrika, SADC, vil med det første gå ut med en appell i regionen om ytterligere hjelp.

I Etiopia alene frykter Redd Barna at 2,5 millioner barn må slutte på skolen i løpet av året på grunn av tørke, flom og mangel på rent drikkevann. Allerede nå står 1,3 millioner etiopiske barn uten tilgang på utdanning som følge av tørken.

«Jesusbarnet»

Det naturlige værfenomenet El Niño – som på spansk betyr guttebarnet med henspeiling til Jesusbarnet – har sammen med klimaendringer bidratt til det som betegnes som den kraftigste tørken på 50 år i deler av Afrika.

El Niño er en periodisk tilstand med uvanlig høy overflatetemperatur i det sentrale og østlige Stillehavet nær ekvator, noe som bidrar til å øke den globale middeltemperaturen.

Oppvarmingsfasen med El Niño er nå nøytralisert, før den i takt med forandringer i vindmønsteret i den tropiske delen av Stillehavet med stor sannsynlighet vil gå over i nedkjølingsfasen La Niña i siste halvdel av 2016.

LES OGSÅ: Verdens 200 rikeste har mer penger enn hele Afrika til sammen

Kan forverre

En slik nedkjølingsfase er ikke nødvendigvis gode nyheter:

– I snitt kan en La Niña-hendelse ha enda større humanitære konsekvenser, fordi El Niño har svekket folks evne til å klare seg. Områder som nå er rammet av tørke kan bli rammet av flom, og områder som har fått store mengder nedbør som følge av El Niño, risikerer nå tørke, advarer OCHA.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter