Nyheter

10.000
 kristne
 drept

Kristne fordrives og drepes. 13.000 kirker er ødelagt eller forlatt i Nigeria.

Bilde 1 av 2

De siste ti årene er én million av den kristne minoriteten fordrevet fra sine hjem i det nordlige Nigeria, mens rundt 10.000 er drept. Overgriperne inkluderer radikale islamistiske grupper som Boko Haram, væpnede hausa- og fulani-gjetere og den nordlige, muslimske politiske og religiøse eliten.

De dystre tallene framkommer i en ny rapport fra Åpne Dører: Crushed But Not Defeated; The Impact of Persistent Violence on the Church in Northern Nigeria. Ifølge Amnesty International har Boko Haram drept 17.000 mennesker siden 2009.

LES MER: Nigeriansk teologiprofessor: "Boko Haram er drevet av islamsk ideologi"

Åpne Dører: Store tap for kristen minoritet i nord

Rapporten fra Åpne Dører anslår at mellom 9.000 og 11.500 fra den kristne minoriteten i nord er drept i perioden 2006–2014, mens en million er drevet på flukt. Tusenvis av kristne boliger og eiendommer er ødelagt og stjålet, mens 13.000 kirker enten er ødelagt, forlatt eller tvunget til å stenge.

For drøye 150 år siden var kristne nesten ikke-eksisterende­ i det nordlige Nigeria, der det store flertallet er muslimer. Så førte misjonsvirksomhet og annen evangelisering til en voldsom vekst av kristne menigheter, der kristne i dag utgjør rundt 30 millioner eller 30 prosent av befolkningen.

LES MER: Midtøstens kristne er mer enn en truet art

Sharialov

Presset mot det kristne mindretallet har økt etter at 12 nordlige delstater ved tusenårsskiftet innførte sharialovgivning, og spesielt etter at Boko Haram i 2009 startet sin voldelige offensiv der målet er å gjøre Nigeria til en ren islamsk stat.

De siste årene er kirkeframmøtet mer enn halvert i de mest voldsrammede områdene, og enkelte områder er nærmest tømt for kristne. Bare i Lassa i delstaten Borno er 36 av 50 kirkedistrikter med mer enn 1.300 kirker stengt, mens 1800 prester og andre kirkelig ansatte har mistet jobben.

LES MER: Dette er problemene som tynger Nigerias president

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter