Leder

Nedleggelse av teologi er feil vei å gå

Det er trist og forstemmende at Universitetet i Tromsø legger ned presteutdanningen. Det er ikke overraskende at de sliter med rekruttering når ledelsen har hatt en lunken holdning og jevnlig truet med nedleggelse.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Vårt Land skrev denne uken at UiT Norges arktiske universitet, foreslår å legge ned presteutdanningen. Grunnen skal være dårlig oppmøte til faget. I fjor stilte kun 2 av 15 studenter ved studiestart på masterstudiet i teologi ved UiT.

Flere studiesteder sliter

Det er ikke bare UiT som sliter med rekruttering til presteutdanningen. Men det er verdt å merke seg at tallene på de ulike studiestedene er svært varierende. Tall hentet inn av nettavisen Khrono, viser nettopp dette. Ved NLA Høgskolen i Bergen var alle de 10 studieplassene fylt opp og ved Universitetet i Oslo står kun 1 av de 16 studieplassene tomme. På MF vitenskapelig høgskole i Oslo står derimot 8 av 20 studieplasser tomme, og på VID i Stavanger møtte kun 4 studenter til de 15 plassene.

Studieretningen på UiT har vært truet av nedleggelse i flere år på grunn av svake søkertall og svakere frammøtetall. I 2020 ble opptaket frosset, og 2021 var det siste året med opptak. Da var over halvparten av studieplassene tomme.

Satt spørsmålstegn ved studiet

I vår skrev biskop i Nord-Hålogland Olav Øygard og prost i Tromsø Stig Lægdene et åpent brev til ledelsen på UiT. De skrev blant annet: «Prester vi snakker med forteller at uten studiet i Tromsø, hadde det ikke vært aktuelt for dem å bli prest. Samtidig har det omtrent hele tiden studiet har eksistert vært stilt spørsmål ved utdanningen fra ledelsen av UiT sin side; om det var rom for den, og stort nok behov for den».

Når ledelsen hele tiden setter spørsmålstegn ved et studie, når opptaket fryses og det signaliseres at studiet kan legges ned er det ikke rart at stadig færre tør å satse på utdanningen i Tromsø. Så bør de andre studiestedene finne ut hva som gjør at NLA Høgskolen og Det teologiske fakultet i Oslo greier å fylle flere av studieplassene på teologi enn de andre. Her har kanskje de andre studiestedene noe å lære.

I en situasjon der det er skrikende prestemangel er nedlegging av studiesteder ikke veien å gå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder