Leder

Lytt til demotiverte prester

Innføring av nye reformer har gitt frustrerte prester som opplever at tid for viktige primæroppgaver som sjelesorg, sykebesøk og menighetsliv er krympet. Det er på tide å lytte til det de har å si.

Vårt Land har nylig omtalt en undersøkelse blant prester i Oslo. Den viser at rundt 40 prosent av dem er usikre på om de ville valgt prestetjenesten på nytt, gitt dagens arbeidsrammer. Mange av prestene opplever at de har mindre tid til sentrale menneskelige oppgaver som sjelesorg, sykebesøk og menighetslivet. I stedet må de bruke tid på byråkrati og rapportering.

Når mange nok opplever at arbeidshverdagen som prest er blitt tung og byråkratisk, er det grunn til bekymring.

—  Vårt Land på lederplass

Mer rapportering

Reformarbeidet det vises til er Trosopplæringsreformen, Gudstjenestereformen og skillet mellom stat og kirke. I tillegg har menighetene mistet kirketjeneren. Mange prester opplever at de har fått en hverdag der byråkrati og rapportering tar for stor del av deres arbeidskapasitet. Videre forteller de om trangere rom for fleksibilitet og kreativitet. Studien er en del av en masteroppgave ved Universitetet i Oslo og ble utført før koronapandemien inntraff. 65 prester i Oslo er informanter i den.

«På mange felt opplever prestene stor grad av trivsel og mening. De er både glade i og veldig lojale mot sin kirke, men de begynner å bli slitne og lei av reformer nå», sier Barbro Schmedling, sokneprest i Lambertseter menighet i Oslo til Vårt Land.

Også kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen mener det er rom for forenklinger i rapporteringen. Hun mener rapporteringen på menighetsnivå kan gjøres enklere og sier at rapporteringsbyrden på trosopplæring er på vei ned.

Prestens rolle

Det er god grunn til å se på kirkens og prestens rolle, arbeidshverdag og betingelser for å gjøre jobben sin. Vi vet at kirken allerede sliter med rekruttering.

Riktignok mener en del prester at det nye rapporteringsverktøyet TID, som mange kritiserer som en tidstyv, bidrar til et mer organisert yrkesliv og lettere å forene med familieliv.

Men når mange nok opplever at arbeidshverdagen som prest er blitt tung og byråkratisk, er det grunn til bekymring. Når mennesker velger å bli prest, gjør de det ikke fordi de ønsker å bruke mye tid på byråkratiske oppgaver. De gjør det fordi de ønsker å tjene Gud, kirken og medmennesker. Den norske kirke bør derfor gjennomgå sine rutiner og gjøre byråkratiet så enkelt som mulig.







Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder