Leder

Rett til ikke-tro

Det ligger i troens vesen at den viser seg utad. Spørsmålet er om det også er ikke-troens vesen. Prinsipielt må det uansett behandles likt.

24-årige Josef Moradi har fått avslag på sin asylsøknad to ganger. Han søkte om asyl i Norge fordi han er ateist og fra Afghanistan.

Han blir trodd på at han er ateist, og myndighetene konkluderer at han faller innenfor kriteriene for religiøs forfølgelse. Men de mener han kan oppholde seg i Kabul uten å bli forfulgt. Dette betyr at Moradi blir sendt tilbake som internflyktning.

Det er farlig å erklære ikke-tro i strengt religiøse land: 12 land har mulig dødsstraff for folk som sier de er ateister. Afghanistan er et av dem. I 22 land er det dessuten forbudt å forlate statsreligionen og erklære seg som ikke-religiøs. De som gjør det risikerer forfølgelse og fengsling.

Norske myndigheter må ta vurderinger av risiko for de som mener seg religiøst forfulgte. Afghanere som blir trodd på at de har konvertert til kristendommen får beskyttelse i Norge.

Men det er prinsipielt problematisk at de skiller mellom ateister og kristne konvertitter når det gjelder retur. Både ut fra et trosfrihets- og et ytringsfrihetsperspektiv.

Det er like mye en menneskerettighet ikke å tro som å tro. Trosfrihet må selvsagt også gjelde for ateister. Å kreve av kristne konvertitter at de skal måtte skjule sin tro, er urimelig. Det samme gjelder når man må skjule at man ikke tror.

Å skjule sin ateisme i Afghanistan er antakelig lettere enn å skjule en annen religion, fordi religion medfører praksis, mens ateisme ikke gjør det. UNE anser det ikke som forfølgelse at man må delta i religiøse ritualer i «enkelte sammenhenger» og at man i Kabul kan diskutere religion i enkelte miljøer.

På den annen side: I en kultur der religionen gjennomsyrer alle deler av dagliglivet, må man lyve mye for å skjule at man er ateist. Spørsmålet er: Kan man forvente at en ateist skal skjule sitt ståsted? Det ligger jo ingen bekjennelsesplikt i ateismen, men de fleste har samtidig en moralsk standard å leve opp til.

Det ligger i troens vesen at den viser seg utad. Spørsmålet er om det også er ikke-troens vesen. Prinsipielt må det uansett behandles likt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder