Kultur

Vis meg hva du googler

Kan det vi søker etter fortelle oss noe om hvem vi er?

I 26 land i verden er det én og samme person som er mest søkt etter på Google i løpet av fjoråret: Kim Kardashian. Det er mer enn nok til å miste trua på menneskeheten et ørlite øyeblikk. Frøken Kardashian er kjent for å være kjent, blant annet gjennom å poste utallige selfies på sosiale medier og for å posere med sin svulmende rumpe bar på forsida av et magasin. Har det virkelig ikke skjedd viktigere ting i verden?

En liten del

Hvert år offentliggjør Google lister over hva vi søker mest på i året som har gått. I sin egen oversikt trekker de fram de store og viktige hendelsene i 2015: Terroren i Paris, flyktningkrisen i Syria og jordskjelvet i Nepal. Men det er bare en liten del av det store bildet.

Oversikten kan ikke bare leses som en aktuell samfunnsanalyse­ over folks engasjement. Hva vi googler, er også en eksistensiell fortelling om hva det vil si å være menneske. De sier ikke noe om hva akkurat du er opptatt av, men søkestatistikkene forteller vår felles historie, hva vi totalt har søkt mest på i året som har gått.

Googlepoesi

Vi har blitt preget av IS, Charlie Hebdo og den nye Star Wars-filmen, og vi har søkt informasjon om det på nettet. Årets topplister fra Google kan blant annet fortelle oss at ­colombianere lurer på hvordan de skal stemme, at flere har søkt etter den nyeste Iphone-modellen enn ramadan i De forente arabiske emirater og at pave Frans er den flest søker etter på Filippinene.

De norske topplistene er nesten som poesi:

Hva skjer hvis Hellas går konkurs? Hva skjer etter døden? Hva skjer på et nominasjonsmøte?

Hvorfor er kvinner utro? Hvorfor er Australia med i Euro­vision? Hvorfor feirer vi sankthansaften? Hvorfor flykter folk fra ­Syria?

LES OGSÅ: Vil lagre alt du googler

Søker det samme

Ikke minst viser oversikten at ingen er alene.­ Vi søker på rare ting alle sammen. Og enda bedre: Alle ­søker på de samme rare tingene.

Det du skriver inn i smug på mobilen, i mørket under dyna om natta, har tusenvis, kanskje millioner, søkt etter før deg: Hvordan bli kvitt kviser? Hvordan bli kvitt sugemerker kjapt?

Vi vil alle tjene penger og gå raskt ned i vekt.

I Peru lurer de på hvordan de kan fjerne mørke ringer under øynene, hvordan være den perfekte kvinne og hvordan lage armbånd ved hjelp av to gafler. I Ghana lurer de på hvordan kysse,­ tjene penger og skrive en rapport – i nettopp den rekkefølgen.

LES OGSÅ: Google gir fødselsangst

Et helt liv

Listene veksler mellom de store spørsmålene og de små tingene.

Hva skal jeg lage til middag i dag? spør tyskerne. Hvorfor er himmelen blå? Hvorfor blir jeg ikke gravid? Hvorfor har menn brystvorter? Hvorfor er katter redde for agurker?

Ett enkelt googlesøk kan romme en hel roman, kanskje et helt liv.

Hva gjør du når du kjeder deg? Hva gjør du når du er trist? Når du ikke får sove? Når du er ­deprimert? spør spanjolene. Og: Hvordan vite om du er gravid? Hvordan vite om han liker deg?

LES OGSÅ: Google dreper vår resonneringsevne, søk etter søk

De viktigste tingene

Én trillion søk i løpet av året har mange nyanser, men også mange fellestrekk. Britene vil miste magefett og bli kvitt brainfreeze. Deretter lurer de på hvordan de kan registrere seg for å stemme. Og det flest svensker lurer på er: «Hur lång er Jenny Strömstedt?»

I Kenya lurer flere på hvordan du skal unnfange en gutt enn hvordan du skal unnfange ei jente. Rumenerne spør Google hvem Gud er, mens sørafrikanerne søker etter fremmedfrykt.

Hvordan være lykkelig, hvordan være vakker, hvordan være populær, spør de i Portugal. Og så: Hva er kjærlighet, hva er Uber, hva er Paypal.

Noen ganger kommer faktisk de viktigste tingene først.

På New Zealand slår «Hva er meningen med livet?» spørsmålet «hva er gluten?», men ikke spørsmålet om «hva er IS?».

Men aller helst søker newzealenderne etter det samme som både australierne og chilenerne, nemlig hvordan de skal steke den perfekte pannekake.

En ting er hva du søker etter. En annen ting er hva du finner. Spør du om meningen med ­livet, kan du havne både i alt fra Haikernes guide til galaksen til bloggen til Sophie Elise.

Men Google gir deg heldigvis svaret på noe. Den svenske TV-personligheten Jenny Strömstedt er nemlig 178,5 centimeter høy.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur