Religion

Trumps kristen-dilemma

Trump trenger støtte fra konservative kristne. Men hvor mye bøllete opptreden kan denne gruppen leve med?

Natt til tirsdag gikk den første store TV-debatten mellom USAs presidentkandidater Hillary Clinton og Donald Trump. Sistnevnte framsto som en moderat utgave av seg selv. Trolig var det et strategisk valg. Samtidig viste de første målingene at Clinton vant debatten. Hvis dette bildet festner seg i dagene som kommer, kan Trump skifte tilbake til en røffere stil.

Konservative kristne

En av gruppene Trump trenger for å bli valgt til president er de evangelikale kristne, som er betegnelsen på lavkirkelige kristne i USA. Clinton får i større grad støtte fra fargede lutheranere og katolikker. Ikke minst fra den voksende gruppen av latinamerikanske katolikker. USAs kristne er dermed delt i sine politiske preferanser.

Målinger fra Pew Research Center viser at Trumps religiøse velgere dessuten er både eldre og har lavere utdanning enn snittbefolkningen.

Advarte mot Trump

Støtten fra de evangelikale kristne er imidlertid ingen selvfølge. Som Vårt Land skrev i mars, gikk flere kristenprofiler ut mot Trumps kandidatur.

Den kjente pastoren Max Lucado var en av dem. Han skrev blant annet: «Han latterliggjorde en krigshelt. Han gjorde narr av en reporters menstruasjonssyklus. Han gjorde narr av en funksjonshemmet reporter. Han kaller rutinemessig folk tåpelige og dumme. En skribent har funnet 64 tilfeller der Trump kaller noen for taper.»

Lucado fikk blant annet støtte fra redaktørene fra den viktige evangeliske avisen «The Christian Post».

Ti grunner til å ikke stemme Trump

Religionssosiologene Christopher Pieper og Matt Henderson laget dessuten en tipunktsliste med grunner til at kristne ikke bør stemme Trump. Listen ble offentliggjort i «The Dallas Morning Times», og inneholdt blant annet disse punktene: «Han mangler medfølelse», «Han behandler sine tidligere ektefeller stygt», «Han appellerer til frykt og sinne», «Han dyrker sitt ego og bryr seg ikke om godhet eller tjeneste», «Han lyver mye» og «Er fiendtlig mot kvinner».

I månedene som fulgte skulle imidlertid flere kristenlederne snu. Avisa «The Christian Post» fikk blant annet sterke reaksjoner og drapstrusler i etterkant av sin kritikk av Trump. Mange konservative kristne mener dessuten at Hillary Clinton er verre enn Trump, og at metodisten Clinton vil avkristne USA.

LES OGSÅ: Kristne krangler om Trump og tro

USAs kristenarv

I Europa synes mange kristne det er underlig at Trump, med sin bøllete oppførsel, kan ha så stor støtte blant kristne.

Den som ønsker å forstå dette må kjenne til tradisjonen de lavkirkelige, amerikanske trossamfunnene har stått i – helt tilbake til utvandringen fra Europa. Mange av de som dro tilhørte religiøse grupper som var forfulgt for sin tro i Europa. De levde under streng kontroll fra ulike europeiske myndigheter, og dro til USA nettopp for å kunne praktisere trosfrihet i den nye verden.

Motstand mot kontroll og religiøs inngripen fra myndigheter var for mange av disse en grunnleggende kristelig verdi. Det var også kampen mot det de opplevde som urettferdig skattelegging. Retten til å skape sin egen framtid uten religiøs inngripen hang derfor tett sammen med kampen for økonomisk liberalisme, for mange av dem som forlot Europa.

Denne måten å tenke på preger forstsatt deres etterkommere i de lavkirkelige miljøene i USA.

LES OGSÅ: Dette sier kristenledere om Trump

Anti-regulering

Retten til å forsvare seg er også en viktig del av denne arven, og kan i dag finnes igjen i et relativt høyt antall hvite, kristne amerikanere som ønsker retten til å bære våpen.

For mange av disse velgerne er Hillary Clinton selve symbolet på en invaderende og sterk stat. Hun åpner blant annet for høyere skatter enn Trump og er villig til å bruke flere statlige virkemidler for å regulere økonomien. Det strider mot anti-reguleringstradisjonen som mange av de kristne står i. Dessuten er Clinton opptatt av likestilling mellom kjønnene. For deler av de evangelikale miljøene framstår dette som motsatsen til det kristne familiesynet.

Men skepsisen mot Clinton betyr ikke at disse grupperingene elsker Trump. Tvert imot vil trolig flere av dem holde seg for nesa for å stemme på ham. Noen av dem kan også droppe å stemme.

Hvis Trump faller gjennom på målingene etter denne debatten, kan han igjen spisse ordbruken mot ulike utsatte grupper. Da kan han tape terreng blant de kristne. Trump balanserer derfor på en smal egg helt frem til valget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion