Meninger

Oikos

EU bør bite i det sure eplet og innlede forhandlinger om en avtale grekerne kan akseptere. Å straffe grekerne for deres nei, vil skade både EU og Hellas.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Til tross for trusler om økonomisk kaos stemte et klart flertall av den greske befolkningen nei til avtalen med EU. EUs tilbud var å skaffe den greske staten penger til å holde det gående, mot en ny runde med innstramminger for befolkningen. Grekerne sa nei takk.

Lederne for EU, den europeiske sentralbanken og det internasjonale pengefondet har på forhånd sagt at et gresk nei til denne avtalen vil innebære kroken på døra for samtaler om en kriseløsning for Hellas.

LES MER: Den greske kulturarven er truet

EUs trussel

Hvis EU gjør alvor av denne trusselen, vil både den greske staten og de greske bankene gå tomme for penger på tirsdag. Den greske regjeringen vil da bli nødt til å utstede sine egne penger for å holde samfunnsfunksjonene i gang. Penger har imidlertid ingen verdi i seg selv dersom det ikke er tillit til deres verdi. Derfor vil etter alt å dømme kursen på drakmer synke drastisk. Men før eller siden vil bunnen nås, og man kan få en ny start.

Resultatet vil bli at grekerne får en drastisk og ukontrollert innstramming, i stedet for den kontrollerte innstrammingen EU tilbød dem. Sparepenger vil gå tapt, prisene vil stige, bedrifter vil gå konkurs, arbeidsledigheten vil øke. Men det er lite som tyder på at EUs innstrammingspolitikk vil få i gang veksten i Hellas med det første. I stedet for en langsom seigpining har altså grekerne valgt en mer kortvarig hestekur. Det kan gå helt galt, men det kan også gi Hellas en ny sjanse.

LES MER: Gode råd til norske turister i Hellas

EUs nederlag

Innføringen av euroen og andre EU-reformer er nesten aldri lagt fram for folket i folkeavstemming. De få gangene det har skjedd, har det så godt som alltid blitt nei. Det greske nei er derfor nok et nederlag for EU-ledelsen.

Men dersom EU nå tvinger Hellas ut av euro-samarbeidet, vil det være et enda større nederlag for EU. Det vil vise at det er mulig at den europeiske integrasjonen kan reverseres. Den viser også at man har undervurdert kraften i nasjonal selvstendighet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

EU har ingenting å tjene på å presse Hellas til en så drastisk løsning. Å innlede nye forhandlinger med Tsipras regjering vil koste lederne atskillig prestisje. Men tapt prestisje burde være bedre for EU-lederne enn å påføre EU-samarbeidet et nederlag. Å vise at man ikke respekterer folkets røst, vil bare skade EUs omdømme.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger