Nyheter

La oss 
være venner

Postsjefen tar gladelig imot forslag til julefrimerker. Skal vi ta henne på ordet?

Nå skal vi ikke gjøre juleposten til det viktigste her i livet, men når konserndirektør i Posten Norge, Elisabeth Gjølve, gjør meg en (på alle vis hyggelig) visitt etter at jeg i en liten firkant her i avisen undret meg over at bare én utgivelse av bortimot 30 år med julefrimerker har hatt et fortellende, kristnet motiv, må jeg få presisere: Jo, det er dessverre sånn!

Hun påstår det motsatte. La oss være venner.

Jeg glemte ikke

Gjølve avviser at – sitat – «Posten bevisst har unnlatt å ha kristne motiver på julefrimerkene for ikke å støte de som ikke har et forhold til juleevangeliet».

LES SAKEN: Juleporto uten Jesus

Jeg har for så vidt ikke påstått det, men undret meg over det og kunne godt ha sagt det, også.

Svaret er fint, til og med beroligende. Hun mener at det står bedre til enn jeg antyder – og nevner et par nedsnødde kirker i idylliske omgivelser og notene til et par julesanger som eksempler jeg har «oversett».

Men nei, jeg glemte ikke, jeg nevnte dem i oversikten – men de «forteller» ikke historien.

Etterlyser «fortellende» kristne motiver

Det er mitt poeng: Jeg etterlyste «fortellende» kristne motiver, bilder som leser teksten og forteller om julens innhold, slik andre land gjør det, år etter år: Den hellige familie og alt som skjedde rundt den, den natten grunnlaget for store deler av vår måte å tenke og tro på ble lagt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Nærmest oss ligger Sverige, de har vært gode på dette med julefrimerker. Med nytegnede merker og «sitater» fra en rik kunsthistorie rundt Madonnaen og barnet.

Motiver man skal langt inn i skogen for å finne noen som er i mot.

Bredden blir for bred

Gjølve gjør et poeng av at Posten har ansvar for variasjon og bredde. Absolutt, sånn skal det være.

Men akkurat det blir underlig når bredden blir så bred (som den har lett for å bli her i landet, for tiden) at nissen som færre innrømmer å «tro» på, får flere treff i Postens juleprogram enn fortellingen om den kristne julen, som nesten 40 prosenter av oss forholder oss aktivt til (pluss muslimer, som leser om Jesus, jomfrufødsel og Maria i Koranen).

Så blir de stående, de to – illustratøren Anne Kristin Hagesæters julemerker med krybbe, konger og stjerne fra 2007. Den eneste årgangen av 30 som «forteller» historien.

Det ble julestemning det året, også.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter