Kultur

Juleporto
 uten Jesus

Prest og filatelist kritiserer Postens mangel­ på kristne julefrimerker. Direktør i Posten avviser at de ­bevisst har unnlatt å bruke kristne motiver.

Pensjonert prest og medlem i Norsk filatelistforbund, Kjartan Almås fra Stavern, mener Posten tar klar stilling til hva som er viktig å formidle på frimerker ved at de gjennom de siste 30 årene bare har ett år med kristne ­motiv.

Almås er «hjertens enig» med redaktør Olav Egil Aune i Vårt Land, som fredag skrev en kommentar om temaet.

– Dette er for dårlig! Når vi vet hvor viktig budskapet på et frimerke er, gjennom symboleffekten, er det merkelig at Posten har prioritert slik de har gjort. Det er ikke vanskelig å få tak i julekort med kristne motiver, og da skulle det bare mangle at man ikke skal kunne sette på et frimerke med samme budskap, sier filatelisten Almås.

LES KOMMENTAREN: «Jeg er inderlig imot snikfjøsnissifiseringen av landet vårt»

Mer enn julenisser

Kjartan Almås begynte å interessere seg for frimerker som 15-åring. Gjennom de 36 årene han har vært prest i Sunndalsøra, Krøds­herad og Brunlanes, har han ikke hatt like mye tid til hobbyen.

De siste­ ni årene som pensjonist har han imidlertid tatt den opp igjen for fullt. Han synes det er fint at Vårt Land påpeker at julebudskapet er så lite synlig på norske frimerker.

– Julen er tross alt mye mer enn julenisser og julenek, sier Almås.

Vil ivareta bredde

Konserndirektør i Posten Norge, Elisabeth Gjølve, har også lest Olav Egil Aunes kommentar om savnet etter kristne motiver på julefrimerkene.

– Det er flott at Vårt Land tar julefrimerketradisjonen på ­alvor. Posten takker for innspill på hvordan vi kan bli enda flinkere til å ivareta bredden i juletradisjonene som vi er opptatt av å formidle på frimerkene våre. Likevel tar jeg ikke påstanden om at vi kun har hatt ett år med kristne julemotiv de siste 30 årene,­ for god fisk. I 2009 hadde­ vi for eksempel frimerker med utsnitt fra julesanger som «Glade­ jul» og «Jeg synger julekvad», sier Gjølve.

LES OGSÅ: Slik så de gamle julekortene ut

Konserndirektøren avviser at Posten bevisst har unnlatt å ha kristne motiver på julefrimerkene for ikke å støte de som ikke har et forhold til juleevangeliet.

– Vi ønsker å gjenspeile bredden og variasjonen i det julen betyr for det brede lag av folket her i landet. Og det er så mangt, med nokså forskjellige tradisjoner. For Posten er det viktig at frimerkene gir flest mulig en god julestemning.

Vil ikke støte

– Kan du skjønne­ at de som er mer opptatt av innhold enn stemning, vil savne evangeliske motiver på julefrimerkene?

– Ja, men vi er som nevnt mest opptatt av å være samlende, og ikke støtende. Hvis jeg anslår at 10 prosent av julefrimerkene de siste 30 årene har hatt kristne motiver, som jeg mener er en riktigere andel, synes jeg ikke det blir skjevt.

– Som nevnt tar vi uansett mer enn gjerne imot gode tips om frimerkemotiv fremover, også julefrimerker. Vårt Lands kommentar er notert som ett av dem, sier Elisabeth Gjølve.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur