Nyheter

Hvem står opp for Sigve?

Oppmerksomheten omkring ­Telenor-sjef Sigve Brekkes studie­vekttall, ­forteller om norsk presses manglende evne til å skille mellom 
det vesentlige og uvesentlige.

Problemene har stått i kø for Sigve Brekke etter at han våren 2015 ble ­ansatt som ny konsernsjef i Telenor.

Alle hadde ventet at nå skulle­ endelig en kvinne ­bekle ­konsernsjefjobben i et av de ­store, børsnoterte selskapene­, der ­staten er tungt inne på ­eiersiden.

Til tross for tungt politisk press, mente Svein Aaser og ­resten av styret at Brekke var den beste kandidaten. Det ble rama­skrik, og bølgene har fortsatt ikke lagt seg. Tidligere styre­leder Svein Aaser skrev i går et innlegg i ­Dagens Næringsliv der han ­avviste påstandene om at kvinner ikke ble vurdert på en ordentlig måte.

Vimpelcom

Samme Svein ­Aaser måtte i høst trekke seg som styreleder fordi han ikke hadde informert næringsminister ­Monica Mæland godt nok om Telenors befatning med Vimpelcom-skandalen. Telenor er en av de store eierne i et selskap som har blytunge mistanker om ­korrupsjon hengende over seg.

Denne uken ble det kjent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ikke kan gjennomføre den planlagte høringen, den andre i rekken. Riksadvokaten har av hensyn til korrupsjons­etterforskningen anmodet om at høringen utsettes i et halvt år.

Telenors rolle i Vimpelcom er ytterst nødvendig å få belyst fra alle kanter. Her har både politikere og medier en selvsagt rolle.

Fluepapir

Når problematiske saker hoper seg opp, fungerer­ det gjerne som fluepapir for ­andre og mindre alvorlige saker. Bladet Kapital har gransket ­CV-en til den nye konsernsjefen og har funnet ut at det mangler et par vekttall fra en skogbruksskole i Telemark. Opptaket til Brekkes studier på Harvard har også Hegnar og hans journalister mistenkeliggjort.

Hvor bevisste Brekkes CV-feil er, er ikke lett å si. Telenor-sjefen har i hvert fall beklaget feilopplysningene. Men pressen gir seg ikke så lett. Det er ikke måte på hvor alvorlig dette er. Anonyme politiske kilder sier til VG at det kan koste ham jobben. Dagens Næringslivs vanligvis kompe­tente kommentator innen ­ledelse, Eva Grinde, har dissekert Brekkes CV ytterligere. Det er ikke mye nytt hun kommer opp med, men nok til at det må vært ­ytterst ubehagelig for Brekke å bli skyte­skive for en presse som jakter i flokk på et jaktterreng som er så altfor smått.

LES MER: – Telenor står foran en etisk ryddejobb

Sigve Brekke

CV-saken ville neppe antatt slike dimensjoner uten at Telenor hadde slitt med langt alvorligere saker.

Navnet Sigve Brekke fungerer som en oppsamling av alt som er galt i Telenor, både kjønnspolitisk og etisk. Hvor store synder Sigve Brekke har begått, er ikke lett å se. Han har ikke ansatt seg selv som konsernsjef og han har ikke vært involvert i Vimpelcom.

LES MER: – Det er tid for å heve etikken høyt – og for virkelig å mene det, skriver Henrik Syse

Men han har en politisk fortid fra Arbeiderpartiet og skal visstnok være venn av Martin Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité­. Det som står igjen er at han muligens har jukset med et par vekttall.

Norsk presse ynder å fremstille seg selv som en forsvarer av liberale verdier. Noen ganger må oppvakte mediebrukere sitte igjen med en opplevelse av ­akkurat det motsatte: Det gjelder å ta alt i verste mening, koste hva det koste vil for den som utsettes for det kollektive presset.

LES MER: – Etikk i næringslivet kan for bli «pynt»

Smått blir stort

Dessverre har norsk presse mange saker på samvittigheten der smått er blitt gjort til noe altfor stort. Det er nok å minne om en liten formalfeil i regnskapene til tidligere statsminister Jan P. Syses Blaasenborg. Den uverdige jakten på sentralbanksjef Torstein Moland og helseminister Tore Tønne kan pressen anno 2015 heller ikke tillate seg å glemme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter