Kultur

Dramatisk for støttepartiene

ANALYSE: Venstre lemlestes av velgerne og KrF nærmer seg sperregrensen. Regjeringsvirvar kan ha sin straff.

Bilde 1 av 3

Vinneren på månedens Norstat-gallup i Vårt Land er Erna Solbergs parti, med fremgang på hele 3,7 prosentpoeng. Høyre lander på et mer normalt nivå etter tilbakegangen sist måned.

Men samarbeidspartnere er kvestet og Venstre er i en helt katastrofal tilstand. Skrekk­noteringen i mars på 2,7 var nemlig ikke bunnen, det ­raser enda mer. Med skarve 2,1 ­prosent er Venstre tilbake i 1985, da de fikk null folk på Stortinget.

Mens Venstre-representanter jobber pliktoppfyllende med stortingsinnspurten og bunker av dokumenter, synker hele partiet mot avgrunnen:

Bare under to av ti velgere fra forrige valg vil igjen stemme Venstre. Bakgrunnstallene viser en lojalitet på 17,4 prosent. Det er rene skrekktall i gallupsammenheng.

###

Nok er nok

Venstre rotet det til før landsmøtet da partilederen truet – eller «nesten-truet» – med å fjerne den borgerlige regjeringen etter valget. Tåken lettet heller ikke i ettertid.

Uklarheter om regjering kan være det som straffer dem. For nå flykter hele 20.000 velgere til Høyre. Store lekkasjer den veien har aldri skjedd før i denne stortingsperioden.

Bakgrunnstall tyder altså på at Venstre-velgere har fått nok og går direkte til Høyre eller Ap. Med utsikter til null på Tinget kan velgertekket bli enda verre: Et så svakt Venstre har nemlig ingen nøkkel til å vippe et flertall. De er minst av alle.

KrFs strev

Norstat gjennomførte gallupen da KrF var samlet til landsmøte og i dagene før det åpnet. Men partiet får slett ingen landsmøteeffekt og synker til oppslutning på lave 4,3.

Før landsmøtet skapte partilederen ståhei om hvorvidt Sps Trygve Slagsvold Vedum plutselig var KrFs statsministerkandidat. Og under landsmøtet var det flust med presseoppslag om mulig Ap-samarbeid.

Selv om bakgrunnstallene for KrFs del er skrinne, snur velgere på seg: Partiet lekker igjen til Høyre og Frp, ved siden av «den vanlige» overgangen til Sp. Litt tilsig fra Ap hjelper ikke.

###

Fallende kurve

Bare seks av ti KrF-velgere fra forrige valg ville stemt på partiet i dag. Kurven peker nedover: På syv av 12 galluper siste året har KrF landet på 4,5 prosent eller lavere. Med feilmarginer kan partiets reelle oppslutning tidvis ligge under sperregrensen.

Senterpartiet dumper ned 1,5 prosentpoeng, etter måneder med fremgang. Men med Frps fall er Sp likevel Norges tredje største. Tar vi utgangspunkt i bakgrunnstall som ikke er statistisk «veiet», øker Sp forspranget til Frp ganske markant.

Ap-vekst

Ap øker 1,8 prosent og sammen med Sp har de 85 mandater. Det gir akkurat nok representanter til å danne en flertallsregjering. Dagens samarbeidspartier får bare 73 ­representanter.

Ap snur nå den fallende tendensen partiet har hatt siden oktober. Partiets landsmøte for to uker siden kan ha gitt Jonas Gahr Støre og partiet et løft.

Ap hanker inn over 40.000 ­velgere fra de blåblå. Men de ­­
taper fortsatt like mye til Sp. Også Høyre avgir rundt 40.000 til Sp.

Rød suksess

SV synker et halvt prosentpoeng og får nå konkurranse nedenfra.

Miljøpartiet De Grønne ser 3-tallet igjen. Partiet Rødt er i medvind og gjør med 3,3 prosent sitt beste resultat noen gang hos oss. Rødt ville fått to på Tinget.

Også andre byråer har målt Rødt godt over tre prosent de siste månedene. Sist ut var Dagbladet med 3,9. Spesielt Ap, men også grønne partier, avgir velgere til Rødt.

Skulle Rødt skaffe de 0,7 prosentene som løfter dem over sperregrensen, får partiet et helt knippe representanter. Da gjør Rødt «revolusjon»: De skaper en sensasjon og mønstrer et helt nytt opprørslag i norsk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur