Kultur

Derfor bør du se Skam

Å digge en nettserie laget for femtenåringer er ingenting å skamme seg over.

Denne uka slapp NRK sesong 2 av tenåringsserien Skam. Også denne gangen prøvde de å snike den ut uten at vi voksne pressefolk skulle merke det. Men denne gangen gikk det ikke like bra.

I stedet for å rulle ut hele NRKs tunge lanseringsmaskineri, ble Skam spredt blant tenåringer på nettet da første sesong startet i høst. Serien er skapt for nettstrømming, med korte episoder som publiseres fra dag til dag. Hver fredag settes klippene sammen til en halvtimes episode som sendes på NRK3.

Og serien lykkes ganske godt i å forsvinne under radaren og rett inn til primærmålgruppa. NRK har vært nøye på å skjerme de unge skuespillerne, men utover høsten begynte ryktet å spre seg blant voksne seere i sosiale medier. Da sesong 2 ble sluppet denne uka, var forventningene høye.

LES OGSÅ: I dag betyr nostalgi penger i kassa

Troverdig

Skam er et av de mest troverdige og engasjerende norske dramaene på lenge. Vi møter Eva, som prøver å finne seg til rette blant de ulike gjengene på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Sammen med Noora, som er samfunnsengasjert og motstrøms, overentusiastiske Vilde, morsomme Chris og tøffe Sana, bestemmer de seg for å ha russebuss sammen.

Serien tar opp de små og store spørsmålene i livet: Kan du kalle ei annen jente for slut dersom du er feminist? Hvem hooker med hvem? Og kanskje mest av alt: Hvem er jeg egentlig?

LES OGSÅ: Ingen kan hate meg like mye som jeg hater meg selv, sier Hannah i tv-serien «Girls»

Naturlig

Julie Andem, som både skriver manus og har regi, skal ha mye av æren, eller eventuelt skylda, for at serien har nådd langt utenfor primærmålgruppa. Hun har gjort nøye research blant norske 16-åringer for å finne ut hva de drømmer om, er redde for og er opptatt av. Resultatet er en serie der rollefigurene oppleves ekte. Dessuten er de unge skuespillerne helt naturlige foran kamera.

Skam er en serie tenåringene kjenner seg igjen i fordi den troverdig speiler deres hverdag. I tillegg gir den oss som er litt eldre, et innblikk i hvordan det er å være 16 år i dag, uten at den handler om alt stresset og presset vi leser så mye om ellers.

Hvis du aldri trodde du kunne engasjere deg i kjærlighetslivet til en 16-åring, er det på tide å se Skam.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur