Nyheter

Blåsøndag 
for Solberg

Det bør ikke overraske noen hvis regjeringen ikke innfører søndagsåpent, men inngår kompromiss om mindre 
justeringer.

Før valget i 2013 lovet Høyre og Frp velgerne­ en storstilt «frihets-
reform», med større valgfrihet for enkeltmennesket. Ja til bygging i strandsonen, proffboksing, vannscooter og solarium for mindreårige skulle tillates. En annen sentral sak var frihet til å handle på søndag.

I dette spørsmålet sto Frp og Høyre skulder ved skulder. Ja til innføring av søndagshandel var bortimot en selvfølge da regjeringspartiene forhandlet fram Sundvollen-erklæringen. Et lite minus for de blåblå var at støttepartiet KrF var imot. Men i de blåblå hvetebrødsdagene framsto dette som en liten detalj i det store regnestykket.

LES MER: Kulturministeren oversvømmes av søndags-protester

Motstand

Men det var før den kraftige motstanden mot søndagshandel ble synlig. I tillegg til at venstresiden og fagbevegelsen­ sa nei, gikk de mektige arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke samme vei. Det skulle også vise seg at befolkningen var negativ.

Motstanden skulle dessuten vise seg å være hardere i KrF, etter hvert som tiden gikk. Slik har KrFs leder Knut Arild 
Hareide beskrevet situasjonen til Vårt Land: «Ingen enkeltsak fra regjeringen har skapt sterkere reaksjoner i KrF enn søndagsåpent». Fredag fikk Hareide trykk fra grasrota etter et intervju­ med Vårt Land. I dette åpnet Hareide for å sette seg ved forhandlingsbordet. En unyansert videreformidling i andre medier gjorde at flere oppfattet­ at KrF nå åpner døren for 
søndagsåpent.

LES SAKEN HER: KrF-lederen åpner for å forhandle

Internt i Høyre

Men det mest krevende for Erna Solberg må være at motstanden internt i Høyre vokser. I fjor sommer sa stortingsrepresentant Arve Kambe­ til Aftenposten at Høyre er delt omtrent på midten i spørsmålet. Han ba samtidig Solberg om å respektere søndagsfreden. Utover våren har Høyre-lag i Haugesund, Kristiansand og Os flagget sin enighet med Kambe. Torsdag skrev Vårt Land at Høyre­ både i Stavanger og Sandnes også sier nei.

LES SAKEN HER: Også Høyre-kommuner sier nei til søndagsåpent

Samme dag skrev Budstikka.no at Asker Høyre er splittet, og at partiet har svekket­ tro på søndagsåpent. Det er nå åpenbart at søndagshandelen ikke skaper begeistring i partiorganisasjonen.

Høringssvarene som er kommet inn til Kulturdepartementet, peker også i feil retning for de to regjeringspartiene.

Venstres modell

Spørsmålet statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey­ må stille seg er om de skal presse gjennom søndagsåpent, mot viljen til folket, samarbeidspartner KrF og organisasjonene i arbeidslivets. Og sist, men ikke minst, sentrale Høyre-bastioner.

Høyre og Frps modell har ikke politisk flertall, men de kan velge­ å gå for Venstres modell, der kommunene selv bestemmer om de skal åpne for søndagshandel. Denne modellen er begge regjeringspartiene skeptiske til, fordi de mener dette kan føre til unødvendige forskjeller fra kommune til kommune. En slik forskjellsbehandling var nettopp det regjeringen ønsket å fjerne ved å åpne helt opp.

Snuoperasjon

I tiden Erna Solberg har vært statsminister, har hun flere ganger foretatt snuoperasjoner i saker der regjeringen har hatt folkeviljen mot seg. Både forslaget om reservasjonsrett og fjerning av sexkjøpsloven ble lagt på is. Begge disse sakene var også ute på høring, og fikk mange negative høringssvar.

Dermed kan det ikke overraske­ noen hvis statsminister Erna 
Solberg velger å legge begge forslagene om søndagsåpent til side, og heller gjøre slik blant annet­ Arve Kambe har foreslått: Å foreta­ mindre justeringer i den eksisterende ordningen. I praksis er det også slike små justeringer KrFs Hareide åpnet for å akseptere i fredagens Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I Høyre vil en slik snuoperasjon kun skape begrenset harme. Men for Frp er søndagshandelen en viktig symbolsak. Solberg må derfor veie ulemper og fordeler med å legge forslagene til side.

Men både Høyre og Frp kan komme unna en snuoperasjon med æren i behold. De kan fortelle sine velgere at det ikke er flertall for modellen som de to regjeringspartiene ville ha med total åpning. Og de kan vise til at høringen pekte på problematiske sider med Venstres modell. Dessuten vet alle at ordningen står sterkere hvis alle de fire partiene er med på den. KrF inkludert.

Men kun tiden vil vise hva som veier tyngst for Erna Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter