Nyheter

Hareide åpner for å forhandle om søndagsåpent

KrF-lederen vurderer å gå til forhandlingsbordet med de blåblå og Venstre om søndagsbutikkene.

I lang tid har KrF-lederen signalisert at partiet ikke har noe å gi, men vil drive kamp fra utsiden og ta «alle politiske midler» i bruk mot forslaget om flere søndagsåpne butikker.

I en samtale med Vårt Land etter torsdagens sommerpressekonferanse nyanserer Hareide nå partiets posisjon.

LES MER: Også Høyre-kommuner sier nei til søndagsåpent

– Jeg vil ikke utelukke noe, er meldingen fra Hareide nå.

Kulturminister Thorhild Widveys forslag om å la markedet regulere søndagshandelen er ennå på høring. Motstanden er økende – også i Høyre selv.

Men Widvey-forslaget om full søndagshandel, har ikke flertall. Derfor fremmer hun også Venstres modell om å la kommunene fastsette alle åpningstider selv. Det kan samle flertall.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blå hoderisting

Vårt Land kjenner til at det i Høyres toppsjikt er hoderisting over at KrF ikke har hatt et uttalt ønske om forhandlinger.

– Hvis Widvey fremmer søndagsforslaget – sier du nei til å sette deg ned og forhandle?

– Vi har ikke tatt stilling til hva vi gjør om Widvey velger å presse saken igjennom. Men jeg kan si at KrF vil ta alle politiske virkemidler i bruk. I denne saken har vi veldig lite å gå på.

– Men det kan godt være at vi blir med på et møte og legger frem våre primærstandpunkt og gjør dette på en ryddig måte. Jeg vil ikke stå utenfor enhver dialog, fordi saken er så viktig for KrF, svarer han.

– Delta i forhandlinger også?

– Jeg vil ikke utelukke noe. Men det er ingen tvil om at vi ikke kan gå langt bort fra vårt opprinnelige standpunkt.

LES MER: Kulturministeren oversvømmes av søndags-protester

Droppe ansvar

KrFs superveteran, Kjell Magne Bondevik, kaller Venstres modell en «bastard». Kulturminister Widvey stempler den som den mest liberalistiske: I ytterste konsekvens kan det bli mer søndagsåpent av den enn regjeringens opprinnelige opplegg.

– Dersom KrF stiller seg utenfor forhandlinger, vil jo Venstres modell bli vedtatt?

– Det kan jo skje. Prinsipielt er modellen vanskelig, men reelt kan den jo bli bedre. I kommune etter kommune sier jo Høyre – til og med Frp-lag – nei til søndagshandel.

– Uten å forhandle aktivt, kan KrF bli beskyldt for ansvarsfraskrivelse: La sjansen til å bremse søndagshandel gå fra seg?

– Det vil være noe av det verste for meg at det blir søndagshandel og et bilde av at vi ikke benyttet muligheten til å stoppe dette. Det er fordi dette er et stort veiskille for Norge. Er det sånn at det var på min vakt som KrF-leder at vi mistet søndagen som annerledesdag? Dette ligger tungt over meg, svarer Hareide.

LES MER: Bondevik tar søndags-oppgjør

Ikke gi mye

– Selv et kompromiss om å la matbutikker ha åpent fra 14.00 til 18.00 er vel mer skånsomt enn Venstres modell?

– Skulle det eventuelt bli et forhandlingsrom, har KrF ikke så mye å gi. Forventningene i KrF ligger svært nær vårt primærstandpunkt. Også åpning for dagligvarehandel vil være vanskelig for KrF å være med på.

– Nå søndagshandlet du sist?

– Jeg kan ikke huske å ha gjort det i 2015. Målet er å gjøre det minst mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter