Nyheter

Bevæpning av politiet

Det er fortsatt gode grunner for å hevde at norsk politi ikke bør være bevæpnet i daglig tjeneste.

I over et år har Norge hatt bevæpnet politi. Det er en midlertidig ordning, som ble satt i verk som følge av en skjerpet trusselvurdering sommeren 2014. Når en midlertidig praksis stadig forlenges, skaper det en nødvendig politisk debatt. Justisminister Anders ­Anundsen har sagt at bevæpningen gjelder til 15. oktober.

Ottestad

Den videre politiske debatten vil bli preget av den triste hendelsen på Ottestad ved Hamar lørdag­ der en mann ble drept og en politimann ble alvorlig­ såret. Saken er nå under etterforskning av en sette­politimester, men vitneavhørene tyder på at det var mannen som først løsnet skudd mot politiet. Situa­sjonen var så truende at politiet skjøt tilbake. Mannen­ ble drept.

LES MER: Kvinne skutt av politiet

Når politiet får melding fra publikum om at en person opptrer truende, vil politiet normalt få til­latelse til å bevæpne seg. Man skal derfor være varsom med å knytte denne konkrete saken opp mot den midlertidige ordningen.

Gode grunner

Men tilhengerne av bevæpning har fått en konkret sak å vise til. Selv om det er relativt sjelden at politiet blir beskutt i Norge, er lørdagens hendelse et bevis på at det er farlig å være politi i Norge. Skal ikke da politifolk ha samme mulighet til å forsvare seg som kollegene i Sverige, Danmark og Finland? I Norden er Island det eneste landet som ikke har bevæpning.

LES MER: Pistol er ikkje et kraftigste

Det er fortsatt gode grunner for å hevde at norsk politi ikke bør være bevæpnet i daglig tjeneste. Synlig våpen kan ha sin avskrekkende effekt, men det kan også føre til at kriminelle blir mer aggressive i møte med politiet. Her er det stor faglig og politisk uenighet. Noen forskere mener at generell bevæpning vil gi en konfliktskjerpende virkning i samfunnet. Andre mener det vil gi både publikum og politi en større følelse av trygghet.

Delt på midten

Meningsmålinger viser at folket er delt på midten, selv om det er et lite flertall mot bevæpning. Hos velgerne til Anders Anundsens parti er det soleklart flertall for at politiet skal bære våpen fast.

En midlertidig ordning kan ikke vare for lenge. Det kan fungere som en snikinnføring av et nytt prinsipp. Nå er det tid for at regjeringen toner flagg og gir Stortinget muligheten til å ta den store og prinsipielle debatten.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Mer fra: Nyheter