Meninger

Ingen 
vil slutte

Hvordan kan to parter som vil utslette hverandre, kunne bli enige?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FN vil ha øyeblikkelig våpenhvile. Det samme vil Obama. Og Børge Brende. Og ganske sikkert flertallet i Gaza.

Men Hamas og den israelske regjeringen mener det er for tidlig å la våpnene tie. Israel sa riktignok ja til våpenhvile forrige uke. Men det var en våpenhvile Hamas ikke hadde vært involvert i. Egypt – som nå må regnes som Hamas fiender – hadde forhandlet på deres vegne. «Vi hadde inngått avtale med oss selv», bemerket en israelsk statsråd etterpå.

Regulær krig. Etter det har den gjensidige luftkrigen gått over til en regulær krig, der også Israel har lidd alvorlige tap. Dessuten har Israel oppdaget at Hamas hadde langt flere tuneller inn i Israel enn de trodde. Nå vil de i alle fall få ødelagt dem før krigen avsluttes. Problemet er at det vil innebære større sivile tap på palestinsk side, og dermed øke presset på Israel.

Det er dessuten uenighet innen den israelske regjeringen. Både utenriksminister Liebermann og økonomiminister Bennett vil holde på til «jobben er gjort», det vil si til Hamas er knekt. I regjeringspartiene er det også røster som vil gjenokkupere Gaza og hive Hamas ut. Statsminister Netanyahu skal derimot være innstilt på å stanse dersom Hamas slutter å skyte raketter.

Stor fordel. Hamas på sin side ser fortsatt krig som en stor fordel. De er i ferd med å påføre Israel større tap enn noensinne. De har drept flere israelske offiserer inne i Israel, de har vist at de kan yte alvorlig motstand inne i Gaza, og de vinner stadig propagandaseire gjennom økende avsky mot Israel. At dette vinnes på bekostning av befolkningen i Gaza, får dem ikke til å strekke våpen.

Egypt blamerte seg litt gjennom den forhastede våpenhvileavtalen forrige uke, og dermed gikk stafettpinnen til Qatar. Qatar står Hamas nærmere, og er fortsatt stor bidragsyter. De vil dessuten gjerne hevde seg på Egypts bekostning.

Men Egypt må nok inn i bildet igjen, om ikke annet så fordi de kontrollerer grensen til Gaza. Et nøkkelpunkt i en våpenhvile vil bli gjenåpning av den. Israel vil insistere på at det ikke må åpne for ny rakettimport, og Egypt må på en eller annen måte garantere det.

En våpenhvile vil likevel bare være en pause. Før eller siden vil Hamas og Israel havne i krig igjen, om man ikke får til en mer omfattende fredsavtale. Men hvordan kan man få til en avtale mellom to parter som gjensidig vil utslette hverandre?

Det betyr ikke at Israel vil utslette palestinerne i Gaza, de vil bare ha vekk Hamas. Hamas vil ha vekk den jødiske staten. Det er selvsagt posisjoner som utelukker hverandre, og ikke åpner for kompromiss.

Men da Hamas gikk inn i den palestinske samlingsregjeringen, åpnet de likevel døra på gløtt for en omvei til sameksistens. De aksepterte å underlegge seg en regjering som anerkjenner Israel og som har mulighet til å forhandle på alle palestineres vegne. Når krigen er over, kan det bli mulig å ta den tråden opp igjen.

I mellomtida må befolkningen i Gaza betale prisen for at krigen fortsetter.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger