Analyse

Små blir sist i kampen mot Støres styre

HURDAL-DEBATT: I en kampstart for en opposisjon på hele syv partier strever flere med å finne de nye fintene og debattformen. KrF strever aller bakerst.

Denne artikkelen er en analyse av et sakskompleks. Den gir uttrykk for skribentens analyser av situasjonen.

Debatter om erklæringen fra en ny regjering pleier å gi et første pek: Hvordan ser valgtaperne ut til å rigge den lange omkampen? Hvem kan fremover komme til å skape mest trøbbel for Ap/Sp og regjeringsprogrammet fra Hurdal?

I Stortinget er det ventetid: To dager med debatt om regjeringserklæringen ble ikke opplevd som en spiss opptakt fra opposisjonen. For mye innhold i Hurdalsplattformen er plassert i midten av norsk politikk. Mange satsinger skal først utredes – og kanskje viktigst:

Hvor sterkt SV får påvirket budsjett og veivalg i høstens forhandlinger, vil påvirke hvor rød og grønn politikken Støre-regjeringen blir i hverdagen. Først da får blå, grønne og røde opponenter i Stortinget finsiktet angrep og strategi.

«Kjøttvekta» senker KrFs stemme

Men «kjøttvekta» – valgresultatet – preger alt nå styrkeforholdene i en nærmest rekordstor opposisjon. Der kan KrF fort bli selve taperen.

Onsdag gikk det tre timer og 20 minutter før KrF fikk sagt noe som helst i den første, store stortingsdebatten. Grunnen? KrF er minste parti på Stortinget. Taletid og rangordning i holmgangene går etter størrelse. I viktige replikkrunder faller de små partiene helt ut.

Derfor er stortingshverdagen alt dramatisk for et KrF som røk under sperregrensen og fikk bare tre representanter. Miljøpartiet De Grønne er forøvrig i samme situasjon.

Stortinget. Debatt om regjeringens erklæring.

Slik blir de små sist i markeringskamp

Slik kan det fortsette. Presidentskapet har ennå ikke avgjort hva slags plass minipartiene skal få i den ukentlige, muntlige spørretimen. Den er viktigst i oppmerksomhetskampen. Presselosjen er tidvis full. Og i Vandrehallen utenfor fortsetter markeringene, gjerne på direkten i TV og nettfjernsyn.

I spørretimene vil Høyre og Frp ventelig breie seg – og skjerpe tonen utover i stortingsperioden. Et SV med nøkkelrolle får alt nå stor interesse. Venstre og Rødt med sine åtte representanter hver vil også få tildelt plass i de ukentlige rundene.

Men i perioder når Rødt, MDG og Venstre har vært minipartier – slik KrF nå er – har det gitt deltakelse i denne manesjen bare få ganger i måneden.

---

Avspark om erklæring

  • Når en ny regjering overtar, avvikles ingen trontaledebatt. Etter et skifte er det duket for en lignende debatt om regjeringserklæringen.
  • Som trontaledebatten regnes dette som opposisjonens debatt. Og i et nytt storting, er den også debutarena for nye representanter.
  • Neste stor-debatt i Stortinget er finansdebatten i slutten av november. Da drøftes statsbudsjettet – og regjerings mulige budsjettløsning med SV.

---

Spissere Venstre – kan ta større plass i rommet

Da det endelig var Olaug Bollestads tur på talerstolen onsdag, vekslet KrF mellom ros til Støre-styrets takter om distrikts- og landbruk og noen stikk til familiepolitikken. For KrF hersker det ventetid i valg av nye markeringer når taletiden er blitt trang og representantene er få.

Tidligere regjeringsmakker Venstre var de to dagene i stand til et ganske annet avspark. Partiet var alt før regjeringsskiftet varm i rollen som en av Sps fremste angripere. Fri fra regjeringsansvar kunne partiet jakte retorisk spissere. Størrelsen gir dessuten oftere plass i replikkrunder mot maktpartiene.

I klima- og miljøpolitikk kan Venstre nå få større plass i «miljørommet» – på bekostning av MDG. Venstres gruppe teller to tidligere klimaministre.


Stortinget. Debatt om regjeringens erklæring.

Men nå tar Høyre på seg grønne plagg

Men i klimaoppgjørene kjemper også Høyre seg nå inn og vil ikke la et langt mindre Venstre ha området alene. Eller la Jonas Gahr Støre og Ap lykkes i rollen som «styringsparti» på klimafeltet.

Høyre sørget torsdag for avstemning om å pålegge regjeringen fortgang – og senest i februar legge frem en varslet ny klimaplan. I replikkrunden etter statsminister Støres hovedinnlegg var det først og fremst klimaangrep Høyre-leder Erna Solbergs kom med.

Stortinget. Debatt om regjeringens erklæring.

Frp mer alene – kvassere tone på vent?

Høyre leter likevel etter hva som skal bli de økonomiske fintene mot Ap og SV: Partiet uttalte selv i debatten at de må avvente hvor sterkt SV preger regjeringens kurs.

Men med markering av klimapolitikk har Høyre ved kampstart også skapt avstand til Frp. Sylvi Listhaug og andre talere valgte nettopp kamp mot diesel- og bensinavgifter som hovedsak i sine første oppgjør med Ap/Sp-regjeringen.

I stortingskorridorene bemerkes det at Frp stort sett fortsetter retorikken sin fra valgkampen. Listhaugs lag møtte foreløpig ikke stortingsperioden med en tøffere og mer polariserende tone.

Stortinget. Debatt om regjeringens erklæring.

Nå flerdobles lyden av Moxnes

På opposisjonens venstre kant har SV gjennom Stortingets startdebatt vært i press: Partiet skal snart forhandle med regjeringen og kan heller ikke fremover vise for mange kort. Samtidig har partiet ikke kunnet være for bleike fra talerstolen etter at Rødt har rykket inn med en større gruppe.

Derfra flerdobles nå retorikk og angrep – etter lest fra Bjørnar Moxnes. SVs utbytte av høstens budsjettrunder med Støre-styret, vil avgjøre hvor mye også SV får smake av den slags.



Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse