Kultur

Ville forby film med sexscener

Gaspar Noés film Love har premiere på norske kinoer i dag. I Frankrike har en kristenkonservativ gruppe prøvd å forby filmen som har nærgående sexscener i 3D.

Filmskaperen Gaspar Noé har provosert før. Filmen Irreversible fra 2002 hadde sterke overgreps- og voldsscener som han selv sier han lagde for å provosere.

LES ANMELDELSE: Irreversible

– Men nå har verden beveget seg i mer konservativ retning, sier han i et intervju med Aftenposten.

Han er også rystet over at den franske, kristenkonservative interessegruppen Promouvoir har så mye makt og innflytelse at de fikk forbudt Gullpalmevinneren fra Cannes i 2013, Blå er den varmeste fargen. De greide ikke å få stoppet Gaspar Noés Love, men fikk aldersgrensen hevet fra 16 til 18 år i Frankrike.

Verdikamp

Promouvoir ble stiftet i 1996, og har gjennom sin frontfigur André Bonnet kjempet for «jødisk-kristne verdier i alle deler av samfunnet».

De har også kritisert filmoppsetninger som Fifty shades of Grey, Lars von Triers Antikrist og anklaget Michel Houellebecq for pornografisk innhold i romanen Platform.

LES MER: Anmeldelse av Michel Houellebecqs Underkastelse

Christin Berg er programdirektør for Nordisk Film Kino og er ansvarlig for hva de setter opp på Oslo-kinoene.

– Jeg er nok uenig med Gaspar Noé i at det er blitt mer konservative holdninger til hva som kan vises på film. Innstrammingen rundt bluferdighet er nok et fenomen som gjelder mer sosiale medier, som Facebook, sier Christin Berg.

Intet mesterverk

Hun mener Love er en viktig film å ha med på programmet.

– Noé er en interessant filmskaper som alltid har villet provosere. I denne filmen gjør han det med et glimt i øyet. Men filmen vil ikke bli stående som noe mesterverk, den lider blant annet av at han ikke har fått med gode nok skuespillere i de viktige rollene, mener hun.

– Men dette er åpenbart «kjønnsorganer i bevegelse», noe som var lovstridig for ikke veldig lang tid tilbake. Det har skjedd mye på kort tid når det gjelder filmsensur i Norge. Nå er ikke filmscener i seg selv lovregulert, uten at de eventuelt kommer i strid med lovverket ellers. Monty Python-filmen Life of Brian (om Jesu liv) ble forbudt i 1980 gjennom blasfemi-paragrafen, men det ville aldri skjedd i dag. Filmene vi setter opp må ikke lenger ha vært innom Medietilsynet for vurdering, men da kreves at distributøren setter 18 års-aldersgrense på filmen, slik tilfellet er med Love, forteller hun.

LES MER. Fenomenet Fifty Shades of Grey

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur