Kunst

Vil kutte knutepunkt

– Vi ser ingen fordeler ved knutepunktordningen, sier Kristiansund-festival. Olavsfestdagene mener de er helt avhengige av støtten.

Bilde 1 av 2

NRK meldte onsdag kveld at kulturminister Thorhild Widvey ønsker å flytte knutepunktmidlene fra statsbudsjettet og legge dem under Kulturrådet. Det betyr i tilfelle slutten på en 20 år gammel ordning. Knutepunktordningen ble etablert i 1995 og omfatter 16 festivaler, hvorav 12 dreier seg om musikk.

– Ikke én gang har vi sett fordelene av knutepunktordningen, forteller Peder A. Rensvik, festivalsjef for Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival (KKKK-festivalen).

LES OGSÅ: Prest får årets Rafto-pris

Ifølge Kulturdepartementet skal en knutepunktfestival være kunstnerisk ledende innenfor sin sjanger og ta nasjonalt ansvar gjennom koordinering og samarbeid.

– Vi tar vårt ansvar på alvor, svarer Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene og påpeker at han synes kollega Rensviks bommer med sitt utspill.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Blant annet har vi de to siste åra invitert både sjefer for andre kirkemusikkfestivaler og kulturkonsulenter fra alle landets bispedømmer til seminar i Trondheim. Kort fortalt har vi tatt flere grep for å gjøre oss mer relevant for de andre festivalene innenfor samme sjanger. Jeg vil også nevne at årets festival har fått svært gode skussmål og blant annet blitt omtalt som tidenes beste olavsfestdager, sier Myhr.

Liten betydning

Rensvik forteller at han i 2011, i forbindelse med en gjennomgang av tre av knutepunktfestivalene i regi av Kulturdepartementet, deriblant Olavsfestdagene, sendte et innspillsskriv til Kulturdepartementet.

Der konkluderte han med at Olavsfestdagenes «knutepunktstatus har hatt svært liten, eller ingen betydning for vår virksomhet.»

– Jeg har i utgangspunktet ikke noe imot at det finnes en knutepunktordning, men det er klart at noen får veldig mye mer penger enn andre. Jeg tror ikke en omfordeling til Kulturrådet nødvendigvis vil gi oss andre økonomiske betingelser. For vår del har støtten vi får fra Kulturrådet stått uforandret i flere år, sier Rensvik.

– Bare så det er klart: Jeg har ikke fått noen henvendelser fra Rensvik i mine to år som direktør for Olavsfestdagene, sier Myhr.

Store konsekvenser

Direktøren for Olavfestdagene mener at det å bli kuttet fra statsbudsjettet vil få «enorme konsekvenser for Norges viktigste festival for musikalsk og kulturell aktivitet i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.»

– Festivalen er spesielt viktig i den overgangstiden vi lever i, der statskirken avvikles, folkekirken skal utvikles og Norge har blitt et flerreligiøst samfunn, mener Myhr.

LES KOMMENTAREN: Moldejazzen sit ikkje like trygt i knutepunktet

Arild Grande sitter i Stortingets familie- og kulturkomité for Arbeiderpartiet, og er ikke videre begeistret over utviklingen.

– Hvis disse lekkasjene stemmer, er det bekymringsfullt. Det kan godt være at ordningen bør gås etter i sømmene, men hovedsaken er at vi må sikre at festivalene får langsiktig støtte. Uavhengig av hva vi kaller ordningen, trenger vi noen fyrtårn innenfor sin sjanger. Hvis regjeringen avvikler ordningen og gir fordelingsmandatet til Kulturrådet, avskriver de seg samtidig ansvaret for festivalene og innrømmer dermed å ikke ha ambisjoner for Festival-Norge. Det er for svakt, sier Grande.

Langsiktig

KrF er rundere i sin tilnærming. Men før hun vil si noe mer, ønsker Hanne Thürmer, også hun i familie- og kulturkomiteen, å presisere at endringen i knutepunktordningen i første omgang er spekulasjoner.

– For oss er det viktigst å bidra til gode rammevilkår for norske festivaler. Om festivalstøtten kalles knutepunktordning eller ikke, er ikke så nøye så lenge Festival-Norge kan fortsette å blomstre.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst