Musikk

– Vi blir mer religiøse i jula enn ellers i året

Folkemusikk og juleevangeliet preger den nye ­platen til Aasmund Nordstoga og Gunnhild Sundli.

Da lillebroren Odd Nordstoga spilte inn juleplate sammen med Sissel Kyrkjebø i 2009, tenkte Aasmund Nordstoga at det ville bli vanskelig å finne en like bra partner til juleplata som han ville gi ut. Til den første juleplaten sin fant han ingen. Da den neste skulle planlegges, dukket den tidligere Gåte-vokalisten Gunnhild Sundli opp som en sjelden fin julestjerne.

– Det ble full klaff fra første tone, både menneskelig og musikalsk. Det er stor alderforskjell, så det var ingen selvfølge. Det at vi begge er vokst opp med folkemusikk, hvor særlig mødrene våre har vært toneangivende, spilte nok inn. Dessuten var vi hjertens enige om at det var de gamle, gode julesangene vi ville spille inn, sier Aasmund Nordstoga.

Barndomsminner

Gunnhild Sundli tror ikke det er uten grunn at nettopp de gamle julesangene fremdeles står seg så godt.

– Det er gode melodier og flotte tekster. De er både fine å høre på og synge. Dette er sanger jeg husker helt fra barndommen. At jeg skulle få synge dem på plate og juleturné sammen med Aasmund, som jeg har kjent i omlag seks år, føltes helt riktig, sier 30-åringen som er blitt mor siden vi sist hørte fra henne på plate.

Mens den forrige juleplata til Aasmund Nordstoga var så godt som fri for det kristne julebudskapet, setter det sitt tydelige preg på Sæle jolekveld.

LES KOMMENTAREN: Gamle julesanger lever i beste velgående i kirkene i jula

Favner julen

– Jeg er ingen spesielt aktiv kirkegjenger, men jeg vokste opp med julesalmene. Mor leste alltid juleevangeliet julaften, det gjør hun nok ennå hvis hun blir bedt om det. Under arbeidet med plata, merket jeg hvor viktig de kristne julesangene er for å favne hele julen, sier Nordstoga.

Gunnhild Sundlis favorittsang på Sæle jolekveld er «Mitt hjerte alltid vanker».

– Jeg har alltid vært glad i melodien, og i senere år har jeg også oppdaget rikdommen i teksten. Jeg tror at jo eldre man blir, jo mer blir man klar over behovet for å søke etter noe større enn seg selv. Særlig når man har tunge byrder å bære, og det er jo mer aktuelt enn noen gang slik verden ser ut i dag, sier Sundli.

LES OGSÅ: – Det er mye jubel i Bachs julekantate

Nestekjærlighet

For Aasmund Nordstoga står «Glade jol» i en særstilling blant julesangene.

– Under oppveksten var det helt naturlig å synge den før gaveutdelingen. Det ble en påminnelse om at det religiøse innholdet i julen er viktigere enn det kommersielle. Slik tenker jeg fremdeles, og jeg blir mer religiøs i julen enn jeg er ellers i året. Viktigst for meg er uansett nestekjærlighetstanken og menneskeverdet, sier Nordstoga.

– Jeg kan ikke kalle meg kristen i tradisjonell betydning, men jeg har ikke behov for å si at jeg ikke tror heller. Det er noe der som det er vanskelig å sette ord på. Kanskje en religiøs opplevelse? Uansett noe som gir trøst og mening. Jeg merker det særlig når jeg står i kirken og synger, sier kvinnen fra Orkdal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Påminnelser

Nå reiser de rundt på juleturné med repertoaret fra den nye plata. Som om vi ikke allerede har nok artister som farter landet rundt med julerepertoaret sitt?

– Har folk lyst til å gå i kirken i adventstiden for å få julestemning, kanskje også påminnelser om julens dypere innhold, synes jeg det er fint, sier Sundli.

– Vi synger julesanger mange vil huske fra stua hjemme, mer enn fra store offentlige rom, fortsetter hun.

– Jeg opplever at det intime og folkemusikalske preget sitter dypt i oss begge. Jeg tror det kan merkes under konsertene våre, føyer Aasmund Nordstoga til.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk