Kultur

Uranienborg Vokalensemble er nominert til Grammy

Uranienborg Vokalensemble er nominert til Grammy-pris for Himmelrand. – Kjempestas at et kirkekor blir nominert for en salmeplate, sier dirigenten.

Bilde 1 av 2

– Det er utrolig stort å få en slik anerkjennelse, sier dirigent Elisabeth Holte om Grammy-nominasjonen for beste korplate.

Hun lurte først på om det var en fleip.

– Men nå har det sunket inn, og inntrykkene bare vokser. Ikke minst er det en fortjent honnør til den enorme innsatsen alle koristene legger ned for å holde det kvalitetsnivået vi har nå – og som denne nominasjonen bekrefter, sier Holte.

Innspillingen er gjort av Morten Lindberg i plateselskapet 2L, som er Grammy-grossisten i norsk platebransje med nærmere 30 nominasjoner. Mange av nominasjonene har vært i klasser for lydproduksjon, men denne nominasjonen er i klassen beste korfremførelse.

– Det er selvfølgelig ekstra gjevt å bli nominert i den klassen. Men det er klart at det å ha Morten Lindberg på laget har vært viktig, og vi har hatt et utrolig fint samarbeid. Han har helt klart vært døråpner for at norsk musikk blir lagt merke til i utlandet, sier hun.

LES MER: Himmelrand er ren salmefryd

Perfeksjon

Hun beskriver Morten Lindberg som perfeksjonist – og innrømmer at hun selv har lignende tilbøyeligheter.

– Han godtar bare det beste. Når vi har tror vi har sunget så godt vi kan, ber han som regel om enda et opptak – eller tre. Og klarer å løfte resultatet enda et lite hakk. Et studio-opptak er krevende, helt uten ytre stimuli, som du har under en konsert. Da er det helt avgjørende å få tilbakemeldinger som løfter korprestasjonen, og det blir lange og tøffe økter, da er det viktig å holde på en god stemning. Og den gode kjemien vi har opplevd med de som forvalter lyden videre, er helt avgjørende for sluttresultatet, sier dirigenten.

Salmeplaten var Holtes idé, for å fremme salmesangen og de skattene som ligger der. Uttrykket variere fra det unisone til det 16-stemmige. Hun er litt ekstra stolt over at et slikt prosjekt når opp i konkurranse med de beste korene i verden.

– Vi har gjort en mix med gammelt og nytt. Alle salmene står i den nye Salmeboken, og tre komponister fikk i oppdrag å lage helt nye versjoner. Korets egen sopran Marianne Reidarsdatter Eriksen, og Ola Gjeilo og Ørjan Matre har bidratt. Og jeg måtte stoppe bilen da jeg plutselig hørte Magnar Åms nye arrangement av Åge Samuelsens O Jesus, du som fyller alt i alle – den ble bestilt umiddelbart, forteller hun.

Trondheimsolistene er også Grammy-nominerte, i klassen kammermusikk/små ensembler. Plateselskapet 2L står bak.

Musikalsk leder Øyvind Gimse er fornøyd med deres tredje nominasjon for utøvelse, det er deres 10. nominasjon totalt (inkl. nominasjoner i lydklasser).

Norsk lyd

– Det er en stor ære for oss, og vi eksperimenteres oss frem i et tett samarbeid. Morten Lindberg har hatt en viktig rolle, men vi har dratt veksler på hverandre (i samarbeid med NTNU) for å utvikle for eksempel BluRay-produksjonene.

– Morten Lindberg og 2L har vært et lokomotiv for norsk musikkbransje når det gjelder internasjonal oppmerksomhet. Den statusen han har fått som lyd-referanse, har skapt ringvirkninger for et bredt spekter av norsk musikk, sier Gimse.

Kathrine Synnes Finnskog er direktør i Music Norway, musikkbransjens eksportorganisasjon, og gleder seg over i alt 11 Grammy-nominasjoner med norsk deltagelse.

– Det er gjevt å bli Grammy-nominert, og det er med på å bekrefte at norsk musikk er interessant også internasjonalt. Ikke minst viser nominasjonene det store mangfoldet vi har. Den norske jazz-sounden er kjent, men vi får også oppmerksomhet fra black metal til klassisk, samtidsmusikk og korfremførelser, sier hun og gleder seg over at både oppmerksomhet og salgstall øker – særlig gjennom strømmetjenestene.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur