Kultur

Uløst strid om blokk ved kirke

I Kvalsund venter folk og biskop fortsatt på om det blir reist boligblokker ved siden av kirken. – Nå setter vi vår lit til Kirkedepartementet, sier motstanderne av plasseringen.

Kvalsund kirke ligger midt i Finmarkskommunen. Det er det eneste bygget som står igjen etter 2. verdenskrig. Da kommunen vedtok å bygge tre høye boligbygg inntil kirken, vekket det et kraftig engasjement.

- Vi selger sjela vår, lød protestene.

Ann Kristin Kjemsaas og Marion Palmer er to av kvinnene bak et innbyggerinitiativ. I løpet av høsten samlet de inn 310 underskrifter, nok til å kunne be om at saken blir behandlet på nytt i kommunestyret.

- Vi gikk fra dør til dør, og mange stod og ventet på oss da vi kom, forteller Palmer.

LES OGSÅ: Kulturskolene skal tenke talentutvikling

Skal få svar

Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) vil i løpet av romjula gi svar på om byggesaken vil bli tatt opp på nytt i kommunestyret. Et slikt krav er reist både av Sosialistisk Venstreparti og av et innbyggerinitiativ.

– Når det gjelder SVs krav om gjenopptakelse på grunn av saksbehandlingsfeil, kan vi ikke se at det foreligger, sier ordføreren til Vårt Land.

LES OGSÅ: Biskop stanser blokkbygging ved kirke

Han mener saken var til strekkelig belyst ved kommunestyrets behandling.

- De representanter som var interessert i ytterligere detaljer burde ha bedt om å få dem forelagt, sier Wikstrøm.

SV få antagelig et nei på sitt krav i løpet av romjula. Ordføreren vil ikke si hva svaret vil bli på innbyggerinitiativet. Han mener det blant annet vil bli et spørsmål om ikke protestaksjonen kom for sent i gang.

Ansikt utad

– Bedre sent enn aldri, sier Marion Palmer.

Ann Kristin Kjemsaas understreker at protestene utelukkende dreier seg om plasseringen inntil kirken. At boligene skal brukes til flyktinger og som sosialboliger, har ikke vært et argument, forsikrer initiativtakerne

– Det vi har protestert på er plasseringen som er midt i den flotteste delen av Kvalsund. Det er bygdas ansikt utad, sier Kjemsaas.

Nå setter Kjemsaas og Palmer sin lit til departementet. Vårt Land har ikke lykkes med å få en kommentar fra departementets kirkeavdeling.

I siste kommunestyrebehandling før jul, opplyste rådmannen ifølge avisa Sagat, at biskopen har truet med politianmeldelse dersom byggingen starter før saken er avgjort i departementet. Vårt Land har ikke lykkes med å innhente en kommentar fra biskop Olav Øygaard.

Ordfører Terje Wikstrøm ser ikke for seg at byggingen kan starte før tidligst i april.

LES OGSÅ: Høylytte protester mot blokkbygging

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur