Kultur

Tror Berlins tid snart er forbi

Nye byer seiler opp som alternativer til Berlin og New York.

Bilde 1 av 2

– Jeg tror Berlin er litt forbi, sier kunstneren Marit Følstad.

For et par år siden anslo den norske ambassaden at det bodde omtrent 400 norske kunstnere i byen, som årtusenskiftet vokste fram som den virkelig store destinasjonen for norske kunstnere.

– For 7-8 år siden ville alle dit. Nå er den wow-effekten forbi, sier Følstad.

NORSKE KUNSTNERE OM «SINE» BYER: : – Det er en god «buzz» her

Velger New York

Hun arbeider mye med lys og video, og forbereder nå sin første soloutstilling i New York, som åpner på Rooster Gallery 21. april.

– Jeg mener New York, med sine mange museer og private galleriet, er det beste stedet å dra for norske kunstnere. Jeg synes ikke Berlin kan måle seg.

– Er det et sted du mener er undervurdert som sted for kunstnere?

– Brussel. Det er et sted det har blitt mye mer snakk om de siste par årene. Der er mange unge kunstsamlere og et sted mange folk reiser innom. Jeg kjenner flere kunstnere i Berlin som nå har fått øynene opp for Brussel, sier Følstad.

LES MER: For å forstå norsk kunst, må du studere europakartet

Fikk palass

Lars Ramberg har bodd og arbeidet i Berlin i 18 år, og har satt sitt preg på byen med flere monumentale installasjoner. Han er rivende uenig i at Berlins glansperiode er over, selv om han vedgår at byen har endret seg.

– Wow-effekten er ikke forbi, men den er annerledes. Berlin er fremdeles den mest dynamiske og spennende kulturbyen i Europa.

Men krona har blitt svakere, og den tyske økonomien har blitt sterkere.

– Så Berlins pubertet etter gjenforeningen er forbi, sier Ramberg. Men jeg synes det er verd å være med på å utvikle byen videre. For en 25 år gammel kunstner som skal ut i verden tror jeg Berlin er en god skole for å forstå sin egen og Europas identitet. Men både Øst-Europa og Brussel kan også være spennende, sier Ramberg.

LES MER: Samiske Elin ble suksess i Berlin – ikke i Oslo

Gallerier

En ringerunde til flere av hovedstandens mest anerkjente gallerier bekrefter at den belgiske hovedstaden har fått oppsving. Marit Gillestie, som driver Galleri Brandstrup, mener det er mye takket være beliggenheten.

– Med sin historie og beliggenhet er Brussel et fantastisk sted for kunst. Men fram til nå har det vært et sted mange ikke tenker på. Vi jobber med flere kunstnerne som holder til der, sier Gillestie. Hun viser til malerne Lina Maria Rincon, Christer Glein og Thomas Fallstad.

Lederen for et annet av Oslos fremste gallerier, som ikke vil siteres i avisa, trekker også fram Brussel som et sted flere og flere kunstnere snakker om, fordi byen ligger tett på Køln, London, Amsterdam og Paris – og har stor tetthet av unge kunstsamlere.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Statistikk

Det er likevel forskjell på hvilke byer som er de nye snakkisene – og hvilke steder flest drar til. For fortsatt er det Tyskland og USA som tiltrekker seg flest norske kunstnere. Det viser tall fra The Office for Contemporary Art, som ble opprettet av Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet for å støtte opp om internasjonale kunstsamarbeid.

Den ferskeste rapporten fra OCA viser at de i fjor støttet flest kunstneriske prosjekter i Tyskland (16 stykker), tett etterfulgt av USA (15 stykker). Det er disse to landene som de siste ti årene har byttet på å være den mest populære destinasjonen for norske kunstnere, mens Brussel og Belgia ikke engang har vært på topp-ti lista.

Atle Gerhardsen i galleriet Gerhardsen Gerner mener Berlin og New York fortsatt er i en særstilling blant norske kunstnere, men har merket seg at flere nå drar til Los Angeles enn tideligere.

– Flere gallerier fra New York har nå åpnet nye avdelinger i Los Angeles. Det gjør at det finnes et større miljø som er attraktivt. Prisene er høye, men livet er fint der.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur