Kultur

Til kildene av kirkemusikken

Fredag åpner Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Hva gleder du deg mest til, festivaldirektør Bente Johnsrud?

– I år har vi med 879 utøvere fra 17 land, og jeg er mektig stolt av å vise frem et så sterkt lag av fremragende ensembler, solister og musikere. Det begynner med Collegium Vocale Gent og Akademie für Alte Musik Berlin som fremfører Händel-kantater. Det finnes ikke mange som gjør det bedre. Ad fontes (til kildene) er årets tema og barokkens kantater (fra latin: cantare – synge) er fortsatt en sprudlende kilde vi kan øse av.

Festivalen er den 16. i rekken, og avholdes 4.-13. mars.

LES MER: Kantatene blir stolpen i årets festival

– Festivalen er tradisjonsbærer for kirkemusikken – hva med de nye uttrykkene?

– I år har vi åtte urfremførelser, så samtidsmusikken går hånd i hånd med tidligere epoker. Music for a while, med Tora Augestad i spissen, kommer allerede lørdag kveld med et «mottrekk» mot de opprinnelige kirkekantatene. De tar utgangspunkt i den franske barokkomponisten Jean-Philippe Rameau, men gjør sine helt særegne improvisasjoner som knytter musikken rett inn i et sprekt samtidsuttrykk.

– Flere høydepunkter?

– Det er en stor ære å ha verdenspremiere på Steffen Schleiermachers Nach Markus. Passion. Verket tar utgangspunkt i Bachs Markus-pasjon, som det bare finnes fragmenter av. Dette er ingen bearbeidelse, bitene fra originalversjonen fremføres, mens Schleiermacher har komponert nye satser i dagens tonespråk, for samme instrumentering. Forfatteren Christian Lehnert har skrevet ny libretto basert på den klassiske pasjonshistorien som ender med Jesu død. Det nye verket er utviklet i et samarbeid med Bachfest Leipzig og fremføres av Merseburger Hofmusik og Collegium Vocale Leipzig, som snart skal på Europa-turné med den nye pasjonen.

LES OGSÅ:–  Mange av Mozarts arier begynte som kirkemusikk

– Kirkemusikkfestivalen satser også på norske kirkemusikere?

– Ja, for all del. En annen urfremføring presenteres av Uranienborg Vokalensemble, som fornyer salmeskatten vår gjennom tre nye verk av Maria Reidarsdatter Eriksen, Ola Gjeilo og Ørjan Matre. Vivaldis musikk presenteres gjennom Det Norske Jentekor og Barrat Dues Juniorensemble gjør en scenisk versjon om unge Gloria som søker Vivaldis gunst.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur