Teater

Lover mer intimt teater

Riksteateret legger ut på turné, tross strenge koronarestriksjoner. – Folk er sultne på å oppleve noe sammen, sier teatersjef Arne Nøst.

– Vi tenker ikke alltid over det, men publikum er synlig fra scenen. Færre i salen gjør noe med kontakten i rommet. Hver enkelt blir bedre sett, sier Riksteatrets sjef Arne Nøst til Vårt Land.

Onsdag ble det omreisende teatrets program for 2020 og 2021 lansert. Koronasituasjonen gir færre plasser per forestilling, og publikum må denne høsten belage seg på å sitte mer spredt enn vanlig. Smittevernreglene krever minst én meter fra skulder til skulder.

En, tross alt, positiv effekt av tiltakene er at kontakten mellom skuespillere og publikum blir tettere, tror Nøst.

Peers kjøkken

Selv om grunnlaget for billettinntekter er et annet dette året, skal teatret innom 74 kulturhus fra nord til sør. Blant storsatsingene er Ibsen-klassikeren Peer Gynt, med Anders Baasmo i tittelrollen.

Nøst lover en ny og annerledes versjon av stykket – som denne gangen utspiller seg på Peers kjøkken.

– Peer Gynt er en fantastisk rik tekst som kan tolkes på mange måter. Vi drar hjem til Peer, inn på kjøkkenet og inn i hodet hans. Det er blitt en intim og magisk reise.

Nettopp kjøkkenet har en spesiell plass i livene våre, fortsetter teatersjefen. Det er gjerne det første stedet vi husker.

– Så mye som mulig fra Ibsens tekst er med, og jeg opplever at vi blir kjent med problemene Peer prøver å sno seg unna, sier Nøst.

LES OGSÅ: Zeshan Shakar nye bok er full av spenst og snert, mener vår anmelder

Moderne kjærlighet

Kjærlighetshistorien Pust av briten Dunchan Maximillan har gått sin seiersgang verden over. I stykket, som er bygget opp av raske scener og replikkvekslinger, møter vi et ungt par som står overfor livets små og store valg – i en verden som er i ferd med å gå av hengslene.

Er det riktig å sette et barn til verden? Kjærlighetsfortellingen  av Dunchan Maximillan retter søkelys mot livets store og små spørsmål. Marie Blokhus har regien på Riksteatrets oppsetning.
Er det riktig å sette et barn til verden? Kjærlighetsfortellingen Pust av Dunchan Maximillan retter søkelys mot livets store og små spørsmål.

I Riksteatrets versjon har Kamilla Grønli Hartvig og Axel Bøyum hovedrollene. Musikken er skrevet av Ingrid Olava.

Aktuell bok

Flere lot seg begeistre av Blokk til blokk med rapperne Don Martin, Fela og Castro på Det Norske Teatret. I høst er hiphip-forestillingen om oppvekst og identitet klar for turné.

Hip hop-suksessen  fra 2018 legger fra slutten av oktober ut på turné med Riksteatret.
Hip hop-suksessen Blokk til blokk fra 2018 legger fra slutten av oktober ut på turné med Riksteatret.

I februar skal Camara Lundestad Joofs «Eg snakkar om det heile tida» være klar for scenen. Boka er en selvransakende tekst om rasisme og hvordan det er å vokse opp med en annen hudfarge enn majoriteten.

Impro for barn

Riksteatret har lange tradisjoner for barneteater. I impro-showet Verdens nest kuleste forestilling kan barna selv delta aktivt i handlingen.

– Forestillingene blir ulike for hver kveld – avhengig av hva publikum foreslår, forteller Arne Nøst.

Bak Verdens kuleste forestilling står Det andre teatret, som i oktober legger ut på turné sammen med Riksteatret.

Når våren kommer, kan de aller minste oppleve det nyskrevet barnedramaet Høna, egget og reven av Nelly Winterhalder.

LES OGSÅ: En Vesaas-bølge over verden

Kan bli stengt

Annet hvert sete vil stå tomt denne høsten. Størrelsen på salene varierer fra sted til sted, og det vil ikke alltid være plass

Færre i salen gjør noe med kontakten mellom publikum og skuespiller, tror teatersjef Arne Nøst.

til 200 besøkende, selv om det er der grensen nå går.

– Publikum skal føle seg trygge. Skuespillerne er mer som en familie å regne, og kan fremdeles gå tett innpå hverandre. De vil ikke oppleves som distanserte, sier Nøst.

Frykter dere endringer i programmet utover høsten?

– Ja, vi har planlagt for at ting kan skje. Både skuespillerne og publikum må være innstilt på at en region brått kan bli stengt, svarer Nøst.

Smittevern til tross: Riksteatret har allerede valgt å utsette Mio min Mio i ett eller to år. Astrid Lindgrens klassiker, som i 2019 fikk Heddaprisen for årets barneforestilling, krever særlig nærhet mellom skuespillere og publikum.

Et levende menneske

Flere steder vil Riksteatret nå være det eneste kulturtilbudet til publikum, ifølge Nøst.

Hvilken rolle spiller kultur og teater i usikre tider, som den vi har nå?

– Folk er sultne på å oppleve noe sammen, live. De fleste har gjort seg tanker om hva denne situasjonen gjør med oss, og hva det vil si å være et levende menneske.

Vi forstår mer av hvor sårbare vi er, og hvor glade vi er i hverandre, tror Nøst.

– Teateret utvider horisonten og gir oss flere bilder, tanker og situasjoner vi kan kjenne oss igjen i.

LES OGSÅ: Poetisk rop fra havets bunn

---

Riksteatret 2020/2021

  • Høst: Peer Gynt av Henrik Ibsen, Pust av Duncan Macmillan, Blokk til blokk av SPKRBOX, Verdens nest kuleste forestilling av Det andre teatret.
  • Vår: bok Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof, Pang! av Marius von Mayenburg, Høna, egget og reven av Nelly Winterhalder

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater