Kultur

Starter kulturskoler i menigheter

49 år etter at de startet Ten Sing, starter KFUK-KFUM denne uka kulturskoler.

Foreløpig skjer det i menigheter i Oslo og Bærum. Deretter står ­resten av landet for tur. Prosjektet ledes av Hans Olav Baden, kantor i Holmlia og programutvikler for musikk i KFUK-KFUM. Slagordet er «Kultur for alle», og aldersgruppen er 10-19 år.

– Opplæring innenfor kulturfeltet har vi drevet med i flere tiår. Neste år fyller Ten Sing 50, og jeg er selv et produkt av den ukentlige øvingen gjennom barnegospel og Ten Sing. Veldig mange norske musikere og ­artister har startet slik. Nå setter vi det i system og tar det et skritt videre, gjennom musikkundervisning én til én, forteller Baden.

Samspill

Ved oppstarten har skolene 40 elever. I Oslo står nærmere 2000 barn i køen til den kommunale kulturskolen, så Baden tror på vekst. Elleve ­lærere er ansatt. Ved siden av sin formelle musikkompetanse har de bakgrunn fra KFUK-KFUM.

LES OGSÅ: - Barn trenger musikk og tekst å bryne seg på

– Det er forskjellen mellom oss og den kommunale skolen. Våre skoler er knyttet til etablerte­ miljøer sosialt og musikalsk. Det man øver på sammen med læreren på mandag, kan man realisere sammen med kor og band senere i uka og fremføre på gudstjeneste eller andre samlinger. Slik kan vi integrere opplæringen i sammenhenger hvor man ukentlig kan få glede av samspill, forteller Baden.

Eget bidrag

Når lærere skal rekrutteres, er det svært mange å kontakte som har sin bakgrunn fra Ten Sing. En av lærerne er Sølve­ Styve Etnestad. Han vokste opp med kommunal musikkskole­ og Ten Sing i Ulsteinvik. I dag er han artist, kordirigent og lærer på Rønningen folkehøgskole.

– Det var helt atskilte programmer, og jeg lærte vel så mye i Ten Sing fordi jeg fikk bidra og være med i band. Det gir en utvikling det ellers er vanskelig å nå alene.

I Ten Sing fikk han tett oppfølging, men liten kompetanseheving. Han er ikke i tvil om at han ville hatt stor glede og nytte av å ha hatt et slikt tilbud han nå skal være med å gi unge på Bøler og Ris. I dag har han sin første time med en gitarelev. Han skal også undervise i piano og sang.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med barnekoret

Ikke tro

Hans Olav Baden understreker at skoletilbudet ikke er et trosopplæringsprosjekt, men et selvstendig kulturskoletilbud.

– Vi driver ikke med forkynnelse i spilletimene. Elevene skal kunne spille og gå igjen, men tilbudet er å bruke det de lærer i et lokalt arbeid, sier han.

I starten er undervisningen basert på rytmisk musikk, der bandinstrumentene piano, trommer, gitar og bass danner kjernen. Man kan også få undervisning på andre instrumenter som kirkeorgel og også lære noter. Undervisningen vil imidlertid i hovedsak være mer besifringsbasert.

– Det er naturlig innenfor de sammenhenger vi driver med barnegospel, Tween Sing og Ten Sing. Målet at de kan være med i bandet, sier Baden.

Stipender

Fordi individuell undervisning er kostbar, vil familier ha anledning til å søke stipend for at tilbudet ikke skal være avhengige av familiens økonomi. Menigheten Salt Bergens­kirken har i lengre tid drevet sin kulturskole. Der andre menigheter satser på leksehjelp, fengsels­arbeid eller sosiale møteplasser som kafeer, driver denne pinsemenigheten en kulturskole. Køene til den kommunale kulturskolen er kjempelange også i Bergen. Skolen ligger i den bydelen med høyest andel barn som lever under fattigdomsgrensen. Derfor tilbyr skolen stipender til barn uten økonomisk mulighet til musikkopplæring.

LES OGSÅ: Alle elevene må spille

Sølve Styve Etnestad skriver egne sanger og skal også undervise i låtskriving. Om det er tekster, melodier, eller begge deler, har lærere som Etnestad bakgrunn som artister og låtmakere.

Skolen legger opp til individuell undervisning der en 30 minutters time vil koste 280 kroner. Når man passerer 14 år anbefales man å ta tre kvarter lange timer som vil koste 380 kroner.

Play

En eget tilbud i kulturskolen har fått navnet Play. Med dette vil KFUK-KFUM gi unge fra mange kulturer og religioner en felles mestringsopplevelse. Play skal lage forestillinger der de unge skal gå på scenen i egne produksjoner. Monica Ifejlika leder denne delen av KFUK-KFUMs kulturskole. Når første samling finner sted om et par uker, samler hun ungdom på tvers av etnisk, kulturell og religiøs identitet. Instruktører og veiledere er slike som Monica. Hun er medlem av kunstnerkollektivet Queendom og er låtskriver og artist.

– Som artist er jeg blitt flinkere på å kommunisere meg selv. Skal du bli bedre på det, må du først innse at det er vanskelig å se utenfor seg selv. Man har lett for å tillegge andre følelser ut fra hva man selv tenker og føler. Man må både lytte og gi feedback på det du holder på med, ikke den du er. Jeg blir bare bedre av tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke fungerer, sier Ifejlika.

På tvers

Erle Fagermoen er kapellan i Bøler menighet. Hun ser fram til det hun tror blir en ny arena i en menighet som fra før både har et godt ungdomsmiljø og et godt samarbeid i bydelen.

– Play tilbyr et helt nytt fellesskap for en kortere tidsperiode. Om man ellers er med i korps, kor eller sport kan man samtidig være med i Play i helgene, sier Fagermoen.

At Play samler på tvers av religioner ser hun som uproblematisk siden Bøler kirke allerede samler på tvers av livssyn.

– Vi står støtt i en kristen tro selv om vi har et bein ute i samfunnet, sier hun.

Ny støtteordning

Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner (LNU) støtter Play økonomisk gjennom den nye støtteordningen, LNU Aktivitetsstøtte - herreløs arv. Den har som mål å styrke barn og unges deltakelse i frivillige organisasjoner.

– Vi har stor tro på at dette prosjektet kan bidra til nettopp det. Prosjektene vi støtter skal også treffe et mangfold av barn og unge, og derfor var vi ekstra glade for å se at rekrutteringen gjøres i samarbeid med skoler, bydel/kommune, flyktningteam og andre instanser i nærmiljøet, sier LNUs generalsekretær Martin Ulvestad Østerdal.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur