Innenfor norsk teater, skjønnlitteratur, film og klassisk -musikk, glimrer minoriteter med sitt fravær. Sosial klasse er en viktig del av forklaringen, tror historieprofessor ved Universitetet i Oslo, Knut -Kjelstadli.
– De fleste innenfor den såkalte «finkulturen» har bakgrunn i middelklasse eller -overklasse. Og de fleste innvandrere befinner seg fortsatt i de sosiale miljøene som tradisjonelt sett ikke sender så mange til kulturlivet, mener Kjeldstadli.
Økonomisk trygghet.
Han tror også mange unge med minoritetsbakgrunn legger stor vekt på økonomisk trygghet.
– En karriere som for eksempel skuespiller eller musiker, oppleves ofte som usikker – for hvem som helst. Men hvis man -kommer fra en familie som har opplevd at det slett ikke er selvsagt å ha mat på bordet, kan slike vurderinger spille en større rolle, tror han.
Dyrt.
Informasjonsleder Henrik Lunde ved Antirasistisk Senter tror også økonomi har en del av skylden.
– Inngangsbilletten for å være med i kulturlivet er ofte-veldig dyr. Det koster jo skjorta å sende barna sine på spilletimer eller et malekurs. Og minoritetsbefolkningen er fortsatt fattigere enn gjennomsnittet, tror han, sier Lunde.
Stereotype roller.
Kjeldstadli mener også skuespillere og dansere med minoritetsbakgrunn altfor ofte blir tilbudt veldig stereotype roller, og sjelden sett på som en naturlig del av rollebesetningen. Dette kan Monica Ifejilika fra den norsk-afrikanske teatergruppa Queendom skrive under på.
– I Queendom er vi fem kvinner, som ofte blir tilbudt roller hver for oss. Vi vet ofte ikke helt om vi skal le eller gråte når vi ser rollene. Det er helt utrolig hvor ofte vi blir bedt om å spille roller som promiskuøse kvinner eller prostituerte, sier hun.
– Leter ikke.
Lunde setter spørsmålstegn ved om kulturinstitusjonene gjør nok for å finne utøvere med minoritetsbakgrunn.
– Det er mange fine ord om inkludering i kulturlivet, men jeg lurer på om de aktivt går ut og leter etter kvalifiserte personer med annen bakgrunn enn norsk, sier han til Vårt Land.
Kvalifisert.
Monica Ifejilika mener man lenge har unnskyldt seg med at det ikke finnes nok kvalifiserte skuespillere med minoritetsbakgrunn, og at disse ikke behersker det norske scenespråket.
– En gang i tiden var det sikkert noe i det. Men i dag er det mange kvalifiserte folk som kan gjøre en strålende jobb, har bodd her hele livet og ikke har noen språkproblemer.
Nettverk.
Hun tror mangel på nettverk er en del av forklaringen på at minoritetsskuespillere ikke får flere roller.