Kultur

– Springsteens tekster tolker vår samtid

Norgesvennen Bruce Springsteen er til beinet ærlig om depresjoner og menneskelig svakhet i den nye selvbiografien sin. – Han er modigere enn de fleste prester, hevder domkirkepresten i Oslo.

Domkirkeprest i Oslo, Elisabeth Thorsen, følger Bruce Springsteen på Facebook. Amerikaneren er en av favorittartistene hennes. Hun skulle veldig gjerne hatt besøk av ham i Domkirken.

– Det er måten han snakker om livet på, sier hun. – Både i tekstene og med musikken. Han tar mennesker og måtene vi er sammen på, på dypeste alvor. Ikke sjelden har han bibelske referanser, som for eksempel i «Badlands» og «Adam Raised A Cain». Han holder frem noen verdier som er helt sentrale, og bruker dem både til å gi kritikk, og til å gi håp for en bedre fremtid.

LES OGSÅ: Rock mest for museer?

Kreativ bibellesning

Thorsen synes New Jersey-rockerens måte å bruke gudsbegrepet på, er flott.

– Mannen står jo i en amerikansk tradisjon, også som artist, hvor dette ikke er uvanlig. I stedet for bare å repetere bibeltekstene, lar han dem tolke vår egen tid, og hans egne tanker. Slik revitaliserer han kristendommen, og er modigere enn de fleste prester.

– Tror du hans bibelrelaterte tekster når inn hos norske fans?

– Mitt inntrykk er at mange ikke oppdager hans religiøse referanser. Hvis jeg i ren inspirasjon peker på det jeg ser av bibeltekster og henspillinger på den kristne tradisjon, kan jeg oppleve at folk blir overrasket. Dette trodde de ikke. Springsteen står for en kreativ måte å lese Bibelen på, i ordets beste forstand. Han skaper videre.

Domkirkepresten tror Springsteen betyr enda mer for amerikansk kristendom.

– Han er representant for konstruktiv og samlende kristendom knyttet til en nasjonal identitet, og demmer opp for å bruke kristendommen til sekterisme og annen isolasjon.

– Tror du mange fans ikke er komfortabel med en religiøs Bruce Springsteen?

– Springsteen er først og fremst et menneske. Men jeg tror kanskje en del er ukomfortable med å bli minnet om en tro de av forskjellige og ofte gode grunner trodde de var ferdige med. Og aller minst av en fyr som Springsteen.

LES OGSÅ: Refset Bush fra scenen– ble drapstruet

Solidaritet

At den amerikanske rockeren i den nye selvbiografien blottlegger sine depresjoner, ja sin menneskelighet, helt inn til beinet, mener Thorsen understreker hans solidaritet med mennesker som sliter. At han er en av oss.

– Jeg leste nettopp at Bono etterlyser flere av de vonde og smertefulle livserfaringene i gudstjenestens tekster, siden Davids salmer jo er fulle av dem. Springsteens tekster har en god del av salmisten David i seg. Jeg mener han er en stor forkynner, sier Elisabeth Thorsen.

LES OGSÅ: – Jeg ser gnisten i øynene på unge musikere

Jordnær

Little Steven har i likhet med bandkollegaen Bruce Springsteen fått et nært forhold til Norge. The Boss' barndomsvenn og musikalske våpendrager fra tidlig 1970-tall, mener Springsteen først og fremst minner norske fans om noe langt viktigere enn musikk.

– For Bruce har kameratskapet i bandet alltid vært viktigere enn ham selv og hans egen karriere. En slik jordnær og menneskelig holdning, tror jeg har større gjennomslag i Norge enn i USA. For at ikke våre venner i Norge skal bli dratt med i det samme pengestyrte dragsuget, trenger dere å bli minnet om farene fra folk som har kjent det på kroppen, sier han.

AAAAAAAAAAAAAAAAA

Han er USAs Odd Nordstoga, derfor blir han også hele Norges Bruce Springsteen.

Frank Aarebrot

AAAAAAAAAAAAAAAAA

USAs Odd Nordstoga

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener Bruce Springsteen representerer et system som er likt det norske.

– Musikalsk er han inspirert av amerikansk folkemusikk, som ikke er så forskjellig fra norsk folkemusikk. Han er USAs Odd Nordstoga, derfor blir han også hele Norges Bruce Springsteen.

Aarebrot tror Springsteens folkelighet appellerer til oss nordboere. Hans første møte med den amerikanske rockeren var på Strøget i København på slutten av 1970-tallet.

– På veg inn i en butikk slo jeg av en prat med en australsk gatesanger som stod litt resignert rett utenfor. Da jeg skulle ut av butikken, var plassen blitt full av folk. Gatesangeren var i begivenhetenes sentrum, kompet av Bruce Springsteen. Sistnevnte skulle holde konsert i byen, og hadde tilfeldigvis gått forbi denne gatesangeren, som han må ha fått godhet for.

Fra hjertet

Professoren, som har vært forskningsmedarbeider ved Historical Archives ved Universitetet i Michigan, er overbevist om at Springsteens menneskelige og politiske engasjement, kommer fra hjertet.

– Han kommer fra et urbant, lavere middelklassemiljø i New Jersey, og vokste opp i den liberale høyborgen New York. Det har han tydeligvis aldri forlatt.

– Er det en grunn til at selvbiografien er så ærlig rundt hans egne opp- og nedturer?

– Det tror jeg. For ham er ikke ærlighet en svakhet, tvert imot.

Aarebrot tror Springsteens viktigste betydning for nordmenn, er at han bryter ned vår forståelse av USA som et litt merkelig sted.

– Mens Springsteen bygger broer over Atlanteren, gjør Donald Trump sitt beste for å øke avstanden. Slik de fra Vestlandske Indremisjonsforbund klør seg i hodet over amerikanske TV-predikanter, klør de fleste nordmenn seg i hodet over Trump. Bruce Springsteen, derimot, omfavner vi.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur