Kultur

Slik beskytter du deg på nett

Med enkle grep kan du begrense hva du deler.

Hvis du søker opp Lightbeam, Ghostery eller Trackography kan du finne gratis verktøy som viser hvem som sporer deg på nettet.

Slette informasjonskapsler/cookies

Du kan bestemme at informasjonskapsler skal slettes når du lukker nettleseren. Da «tror internett» at du er en ny person hver gang du går på nettet, og adferden din kan dermed ikke spores over tid.

Privacy Badger

Dette verktøyet kan brukes sammen med nettleserne Firefox og Chrome. Det forhindrer at tredjeparter kan samle inn data om deg.

Sporingsbeskyttelseslister

I Internett Explorer kan du installere sporingsbeskyttelseslister, som blokkerer aktører som driver uønsket data. Søk «use tracking-protection»for mer informasjon.

LES OGSÅ: Datatilsynet: Så og si alt du gjør, legger igjen spor på nettet

Bruk sporingsfrie alternativer

I stedet av å benytte deg av de store tilbydernes nettjenester, kan du benytte deg av tjenester som ikke tjener penger på å samle inn data om deg. For eksempel kan du bruke epost fra Riseup eller ESPIV, bruke søkemotorene DuckDuckGo eller Ixquick, eller skylagringstjenesten Spideroak.

Sjekk innstillingene

Produkter med nettilgang som vi har på kroppen er i ferd med å bli mer populære. Sjekk innstillingene for å forsikre deg om at produktet ikke deler informasjon som du ikke ønsker å dele, for eksempel om helsa di eller hvor du befinner deg.

Kilde: Personvernrapporten 2016, Datatilsynet

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur