Kultur

Opposisjonen redder pressestøtten

Regjeringspartiene får ikke støtte til forslaget om et tak på 40 millioner i pressestøtte.

Forslaget om endring i pressestøtten skal snart behandles i Stortingets kulturkomité, men ingen av opposisjonspartiene støtter kulturdepartementets forslag om et kronetak på 40 millioner per avis.

Senterpartiet var siste parti som behandlet saken på sitt gruppemøte i dag, og Marit Arnstad forteller at også de går mot forslaget om et kronetak.

– Senterpartiet går for et dynamisk tak, og så vidt vi ser det betyr det et flertall for et dynamisk tak i Stortinget, sier Arnstad.

– Hvorfor går dere for denne løsningen?

– Vi mener det er svært viktig med tilstrekkelig meningsmangfold og konkurranse i de store byene, og et statisk tak vil først og fremst ramme viktige meningsbærende aviser.

Ap snudde i går. I går ble det klart at også Arbeiderpartiet går imot kulturdepartementets forslag om et tak på pressestøtten på 40 millioner. Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson på Stortinget, Arild Grande, forklarer partiets snuoperasjon med den økonomiske krisen som har rammet avisene det siste halvåret.

– Fra hele bransjen meldes det om store utfordringer med sviktende opplagstall og stort fall i annonseinntekter. Det er derfor behov for å vurdere på nytt om virkemidlene for pressestøtten er treffsikre eller om det må justeringer til, sier Grande til Klassekampen.

Flertall for dynamisk tak. I april la kulturdepartementet en stortingsmelding som foreslo et statisk tilskuddstak på 40 millioner per avis. I tillegg foreslår kulturdepartementet et dynamisk tak, som betyr at en avis ikke kan få dekket mer enn 40 prosent av driftsutgiftene gjennom pressestøtte.

Det er nå kun regjeringspartiene Høyre og Frp som er for det statiske kronetaket på 40 millioner.

KrF har hele tiden vært imot et kronetak, og bekrefter overfor Vårt Land at de er det fortsatt. Også Venstre går imot.

– Vi behandlet saken på gruppemøtet onsdag, og i Venstre går vi for et dynamisk tak, ikke et kronetak, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre.

Også SV bekrefter at de fremdeles er motstandere av kronetaket. I et intervju med Dagsavisen i april sa kulturpolitisk talsmann Bård Vegard Solhjell at SV mener Stortinget bør samle seg om å frede pressestøtten på dagens nivå ut stortingsperioden.

– Lederen i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, sa nylig at vi står oppi den mest dramatiske situasjonen for norsk presse noen gang. Det er kraftige omstillinger og en overgangsperiode fra papir til nett som mange går igjennom. Samtidig ser vi at mange av dem som gjennomfører kutt, gjør det med begrunnelsen om usikkerhet for hvordan det vil gå med pressestøtten de neste årene, sa Solhjell til Dagsavisen.

Fornøyd. Dagsavisen og Vårt Land er i dag de eneste avisene som får mer enn 40 millioner i produksjonsstøtte. Helge Simonnes, sjefredaktør i Vårt Land og konserndirektør i Mentor Medier, er glad for at kulturministeren ikke får gjennomslag for sitt forslag om å sette tak på pressestøtten.

– Vi har hele tida hatt en oppfatning av at regjeringens framlegging vil møte sterk motbør i Stortinget. Heldigvis ser det ut til å stemme, sier Helge Simonnes.

Han roser Venstre og KrF, som hele tida har vært klare på at de ikke vil støtte et kronetak i pressestøtten.

Simonnes regner med at konsernet nå vil få den støtten de er lovet også for 2014.

– Det er stor sannsynlighet for at det nåværende støttenivået kommer til å fortsette ut denne stortingsperioden. Jeg tviler på at kulturministeren kommer til å fremme et forslag om et kronemessig tak igjen dersom saken ikke går igjennom i Stortinget.

– Hva vil et dynamisk tak bety for Mentor Medier?

– Det har vi vært for hele tida, og det var vi som foreslo det i vår høringsuttalelse. Så det er vi er veldig fornøyde med, sier Simonnes.

Interessant snuoperasjon. Det var det rødgrønne regjeringen som opprinnelig foreslo et tak på pressestøtten.

Kulturminister Thorhild Widvey sier følgende om Arbeiderpartiets snuoperasjon i pressestøttesaken i en e-post til Vårt Land:

– Det er interessant å merke seg at Arbeiderpartiet også her mener noe annet enn det de selv foreslo da de satt i posisjon. Det er betegnende for Arbeiderpartiet i opposisjon at de later til å være mer opptatt av å være uenige med regjeringen, enn av å utvikle politikken. Det er ikke det de fleste av oss forbinder med konstruktiv opposisjon, som de har hevdet de skal være, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Høyre er fortsatt for en omlegging av pressestøtten, og mener at et øvre tak vil gi en mer rettferdig fordeling av pengene.

Saken er nå til behandling i kulturkomiteen i Stortinget, og vil bli behandlet i Stortinget i løpet av måneden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur