Kultur

Regjeringen vil kutte i Dagsavisen og Vårt Land

– Vi er skeptiske til dette, sier støttepartiene Venstre og Krf.

Kulturminister Torhild Widvey går inn for at ingen aviser skal få mer enn 40 millioner kroner i pressestøtte. Det ble klart gjennom stortingsmeldingen regjeringen la fram i dag. Det er avisene Dagsavisen og Vårt Land som vil bli rammet dersom forslaget blir vedtatt. De to avisene mottok i fjor henholdsvis 42,7 og 44,4 millioner kroner i produksjonstilskudd.

– Dette vil dreie konkurransen til fordel for Klassekampen, på bekostning av Dagsavisen. Og til fordel for avisa Dagen, på bekostning av Vårt Land. Dette er et signal fra regjeringen om at disse avisenes abonnenter er mer verd enn våre, sier redaktør for Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm.

Vil hindre skjevfordeling. Kulturministeren mener forslaget hennes vil gjøre hverdagen lettere for de minste avisene.

- Dersom noen få enkeltaktører gis en stor del av rammen, vil det bli mindre igjen til andre. Dette ønsker jeg å motvirke ved å innføre et statisk tilskuddstak på 40 millioner kroner, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

- Et slikt tilskuddstak vil legge til rette for at midlene som inngår i produksjonstilskuddet ikke blir for skjevt fordelt, fortsetter statsråden.

Ønsker mangfold. I 2013 var produksjonstilskuddet til avisene på i overkant av 307 millioner kroner. Støtten er rettet mot økonomisk vanskeligstilte aviser og aviser med små opplag, og hensikten er å bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet. Det er avisens opplagtall og utgivelsesfrekvens som avgjør hvor mye støtte avisen får.

Lokalaviser. Kulturministeren mener at et kutt i støtten til Vårt Land og Dagsavisen kan gi mer penger til de små lokalavisene. Det er en utvikling som generalsekretær i Landslaget for lokalaviser, Rune Hetland, er positiv til.

– Våre aviser får bare et par hundre tusen kroner i støtte, og hver krone er verd mye for oss. Når 120 lokalaviser må dele på 20 prosent av pressestøtten, mens en håndfull aviser får nesten 80 prosent, så er det tydelig at lokalavisene ikke har blitt mest prioritert, sier Hetland.

Kritisk. Men på Stortinget vil forslaget fra kulturministeren møte motstand fra KrF og Venstre.

– Vi er skeptiske til dette. Det er viktig at nummer to-avisene i de store byene får henge med i svingene, og at ikke avstanden opp til de største avisene blir for stor, sier nestleder i Venstre Terje Breivik, og fortsetter:

– Også landets største aviser har interesse av at det er god konkurranse. Et dynamisk tak på pressestøtten vil legge bedre til rette for meningsmangfold og kvalitetsjournalistikk enn et slikt absolutt tak som Regjeringen nå foreslår.

I tillegg foreslår Regjeringen nå at pressestøtten maksimalt skal kunne utgjøre 40 prosent av inntektene til en avis. Kulturpolitisk talsperson i KrF Geir Jørgen Bekkevold er kritisk til at det kan bli innført to typer begrensninger i støtten.

– Jeg forstår ikke hvorfor en skal trenge både en begrensning i kroner og en begrensning i prosent. Men det er mulig dette er et forhandlingsutspill fra Regjeringen. Vi har tidligere støttet et dynamisk tak, som kan beregnes ut fra avisenes driftinntekter, sier Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur