Kultur

Nå må du betale for vl.no

Fra og med kl. 07.00 i dag innfører Vårt Land betaling for digital tilgang til avisen. – Å skru igjen «gratiskranen» på nett kan føre til at opplagsfallet minker, mener medieviter.

Vårt Land har til nå lagt ut mye av det redaksjonelle produktet gratis på nett. Det kan ikke fortsette, mener nyhetsredaktør Magne Henriksen.

– De siste to årene har 80 prosent av sakene våre vært fritt tilgjengelig på vl.no, sier han.

Nyhetsredaktøren ser den nye betalingsløsningen som en mulighet til å nå enda flere, gjennom et tilbud i flere kanaler.

Supplement

– Vi har forholdsvis liten dobbeldekning, og målsettingen er å nå enda bredere med en slik pakke. Man kan velge mellom en ren digital tilgang, eller digital tilgang supplert med papiravis, sier Henriksen.

– Vil papiravisen utfases?

– Papiravisen vil fortsatt være lokomotivet, også økonomisk. Vi har fortsatt omtrent fire ganger så mange lesere på papir som på nett, sier Henriksen, som tror Vårt Land vil komme ut seks dager på papir i lang tid.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Nettbrukere

Magne Henriksen er spent på mottagelsen.

– Det viktigste er å gjøre betalingsløsningen så enkel og brukervennlig som mulig. Det tror jeg vi har greid, og de fleste norske aviser er i gang med tilsvarende løsninger. Vi må være forberedt på en nedgang i nettbrukere på kort sikt på grunn av at vi tar oss betalt, men venter ingen bråstopp. Nettlesere vil fortsatt få en begrenset adgang til stoffet vårt før man må betale, forteller han.

Slik foregår det

Opplagssjef Ole-Martin Finstad forklarer at du etter fem leste saker må registrere deg.

– Er du abonnent, kan du opprette en digital bruker eller logge inn for videre lesning. Lesere som ikke abonnerer, får tilgang til ytterligere ti saker første måned kostnadsfritt, sier Finstad.

Etter femten artikler får du tilbud om videre abonnement, og kan velge mellom en ren digital løsning eller et abonnement i kombinasjon med papiravis, forteller opplagssjefen.

– De fleste foretrekker fortsatt papirutgaven av avisen. Men vi håper at flere og flere ser hvordan nett-tilgang kan utfylle innholdet i papiravisen, gjennom eksempelvis video og podkast. Vi ser også at den omfattende debatten i avisen flytter seg mellom begge arenaene, sier han.

LES MER: Det er en ny medievirkelighet

Gratis

Medieviter Ragnhild Olsen jobber med en doktorgrad om betalingsløsninger på nett. Hun mener betalingstjenester for journalistiske produkter på nett kan bidra til å dempe opplagsnedgangen på papir.

– Det at man skrur igjen «gratiskranen» på nett vil for mange aviser føre til at opplagsfallet minker, og vil kunne være en bevaringsstrategi for papirproduktet. Mange lesere foretrekker fortsatt papir, og betaling for en nett-tjeneste kan være én grunn til at lesere fortsatt sverger til papir-versjonen, mener Olsen.

Hun mener at registreringen av nettbrukere er interessant for mediebedriftene.

– Når leserne logger seg inn for å lese på nett, er de kjent for avisen i motsetning til anonym lesing i en helt åpen nettutgave. Gjennom en registrering av epost-adresse og mobilnummer oppnår man en relasjon til brukeren, og kan samle data om brukervaner. Denne informasjonen vil man kunne bruke for å innrette markedsføring spesielt mot hver enkelt bruker, og man kan skreddersy innhold etter brukervaner, sier hun.

– Medier med mange flyktige brukere, vil ha størst vansker med å knytte dem opp mot en betalingstjeneste. Disse fly by-brukerne vil ha en høy terskel for å betale. Mange storforbrukere er det beste utgangspunktet. Mange mediebedrifter har såkalte pluss-løsninger. Utfordringen for å få brukerne inn i en betalingsordning er at den 15. artikkelen er like interessant som den éne artikkelen som frister inn i en pluss-løsning, sier Ragnhild Olsen som påpeker at det viktigste er at leserne er godt forberedt.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur