Kultur

– Luther la grunnlaget for den likestilte kirken

- Kvinner hadde ikke hatt dagens posisjon i kirken uten Luther, sier Synnøve Hinnaland Stendal.

Kirkerådet har utfordret 50 kvinnelige teologer/prester i reformasjonsåret. På kirkens nettside har de fått 500 skrifttegn hver for å uttrykke hva Luther har betydd gjennom 500 år.

- Vi gjør dette som en bevisstgjøring om hva Luther har betydd, og som nedtelling til gudstjenestene på kvinnedagen, 8. mars, sier Turid Myrholt i Kirkerådet.

- Det er også viktig å kreditere de kvinnelige prestene som har stått i kampen, sier Myrholt.

LES OGSÅ: Kvinnelige akademikere uteblir fra Luther-jubileum

Stortingsdebatt

Synnøve Hinnaland Stendal er en av de 50. Hun har doktorgrad på Stortingsdebatten som endte i at kvinner kunne bli prester i vår kirke, det ble lovfestet i 1938.

- Vi fikk faktisk vår første teolog, Valborg Lerche, allerede i 1899. Men det gikk noen tiår før vi fikk Ingrid Bjerkås, som den første kvinnen som ble ordinert i 1961.

- Reformasjonen understreket at det ikke skulle være noe ledd mellom Gud og menneske, og åpnet for en ny forståelse - som endte med at det ble slutt på det patriarkalske hierarkiet i kirken. At vi nå er ett av verdens mest likestilte land, har noe av sin årsak i den kristendomsformen vi fikk gjennom Luther, sier hun.

LES MER: Reformasjonens ukjente kvinner – de endret Europa

Luther så ikke kvinneprestene komme

- Luther var mann av sin tid, og så neppe for seg at det skulle komme kvinnelige prester. Men hans hovedtanker og menneskesyn la grunnlag for at det kunne utvikle seg mot den likestillingen vi har. Forskjellen mellom den katolske, og vår protestantiske kirke er jo åpenbar når det gjelder symbolsaken om kvinneprester, sier hun.

Hun påpeker at Hans Nielsen Hauge også brøt med kjønnsrolletenkningen.

- Han var opptatt av enkeltmenneskers egenskaper, og lot kvinner slippe til, sier Stendal.

LES MER: Reformasjonen som aldri tok slutt

Biskop Solveig Fiske vil ikke at reformasjonsjubileet skal brukes til å kvesse kniver.

- Men reformasjonen la grunnlag for den tenkning og teologi vi har i dag, og som åpnet for kvinnelige prester. Når jeg ble forvirret av tekster om kvinnelig underordning, henviste konfirmantpresten min til å tenke over hvordan Jesus møtte menneskene. Også i dag er det viktig å minne om evangeliets frigjørende kraft, sier Fiske.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur