Kultur

Lars Roar Langslet er død

– Han var en fremragende politiker og en veldig fin venn, sier Kåre Willoch.

Bilde 1 av 2

Norges første kulturminister Lars Roar Langslet er død, 79 år gammel.

– Han var veldig interessant og en veldig fin venn, sier Kåre Willoch.

– Jeg minnes hans evne til å sette seg inn i fakta og andres menneskers tankegang. Og hans dypt forankrede kulturengasjement, sier Willoch.

LES MER: Lars Roar Langslet er død

Opphevet monopolet

Det var Kåre Willoch som i 1981 utnevnte Lars Roar Langslet til Norges første kulturminister. Langslets første store oppgave ble å oppheve kringkastingsmonopolet, og åpne for nærradio og lokale fjernsynssendinger.

– Han var en fremragende kulturpersonlighet og kulturpolitisk bidragsyter. Han var drivkraften bak opphevelsen av kringkastingsmonopolet. Å få avviklet monopolet var et stort framskritt, også for NRK, sier Willoch.

LES MER: «Han preget samtiden med sine kristne verdier», skriver Erling Rimehaug

Endret språkpolitikken

På begynnelsen av 80-tallet var det politisk flertall for å vedta rettskrivingsregler som skulle få bokmål og nynorsk til å nærme seg hverandre. Langslet kjempet mot slik politisk styring av språket.

– Denne politikken ville blitt skadelig for begge språkformene. Etter hvert fikk Langslet flertall for å legge politikken død – og for at det er språkbrukerne som skal styre språkets utvikling, sier Willoch.

Langslet satt på Stortinget fra 1969 til 1989 for Høyre. I 1981 ville Willoch egentlig ha med Langslet som kirke- og undervisningsminister, men fordi Langslet var katolikk ble han i stedet kulturminister.

Langslet døde etter lang tids sykdom.

– Vi var jo klar over at han var syk, han hadde kreft men var utrolig seig i sin kamp mot sykdommen, sier Willoch.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Biografier

Som katolikk fikk Langslet også en rolle i striden om selvbestemt abort, der han sto fast på vernet om menneskeliv. Langslet godtok til slutt at Høyres representanter ble fristilt i saken.

Langslet har skrevet over 30 bøker, blant annet biografier over Holberg, Christian IV, Christian Frederik og Sigurd Ibsen, og bøker om Olav den hellige, John Lyng og Olav V.

Like før sin død ga han ut tekstsamlingen «Søkelys».

Priser

Langslet var kulturdirektør i Oslo i 1989-1990. Deretter var han i flere år ansatt i Aftenposten. I 1997 ble han statsstipendiat.

Han har mottatt en rekke priser. I 1996 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. I 2011 ble han tildelt Anders Jahres ærespris for sin livslange innsats som kulturformidler og biograf. Utvalget som delte ut den prisen påpekte at han var mer enn de fleste bevisst historieskrivingens kraft, og beskrev Langslet som en av de ypperste og mest produktive biografene.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur