Kunst

– Vi ser ikke ut som glatte marsipankaker i underlivet

Overlege frykter at kosmetisk intimkirurgi kan skape et uoppnåelig skjønnhetsideal.

– Omskjæring av kvinner på grunn av tradisjon eller religiøs skikk, er ulovlig i Norge. Det er interessant at vi samtidig i vår egen kultur klarer å skape idealer som gjør at kvinner frivillig oppsøker et lignende inngrep, sier Agnethe Lund, gynekolog og overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen.

Ansvar

Det finnes ikke noe register over hvor mange norske kvinner som gjennomfører plastiske operasjoner i underlivet, men inntrykket fra blant annet antall henvisninger til gynekolog, er at tendensen er økende. Selv om hun er kritisk til den kosmetiske intimkirurgien, understreker Lund at hun ikke ønsker å sette kvinner som velger å gjennomføre slike operasjoner i et dårlig lys.

– Jeg fordømmer ikke den enkelte kvinne som skammer seg over hvordan hun ser ut nedentil. Dersom du har en vrangforestilling om at du har så stygge kjønnslepper at du må operere dem, er det en lidelse i seg selv.

Samtidig mener hun at leger som driver med denne typen kirurgi, må ta ansvar for det skjønnhetsidealet de er med på skape.

– Det er ingen tvil at kosmetisk kirurgi er med på å verifisere et skjønnhetsideal som kun er oppnåelig gjennom operasjon. Det provoserer meg. Som gynekolog har jeg sett veldig mange underliv. Det er ingen sammenheng mellom utseende og ønske om operasjon.

LES OGSÅ: Hvor går egentlig grensa mellom intimkirurgi og kjønnslemlestelse? spør kunstnerduoen Rohn/Wærsted

Farlig ideal

– Er intimkirurgi verre enn andre typer kosmetiske operasjoner?

– I prinsippet er det ikke så stor forskjell på å legge inn silikon i puppene på en 18-åring og operere kjønnsleppene, men det er knyttet enda dypere og mer intime følelser til underlivet. Ansiktet og puppene er mer eksponert, og dermed kan du lettere sammenligne deg selv med andre. Samtidig har plastikkirurgien skapt idealer som ville vært utenkelige for 10-15 år siden. Silikon i leppene og puppene har blitt ganske normalt, men jeg syns vi skal stoppe før vi får et underlivsideal som sier at du bør få fikset kjønnsleppene dine hos kirurgen.

De aller fleste lever godt med det underlivet de har, og voksne kvinner har kjønnslepper som er hårete, krøllete og pigmenterte, beroliger gynekologen.

– Vi ser ikke ut som glatte marsipankaker i underlivet.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst