På plakaten til kveldens konsert i Grimstad står det «Music in Action in Conflict Areas». Musikkstudenter fra Norge og Academy of Music i Sarajevo vil opptre sammen. Arrangementet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder, musikalprosjektet Bridges og organisasjonen Hand In Hand. Viktigere enn det kunstneriske uttrykket, er en menneskelig klangbunn preget av forsoning og kjærlighet på tvers av grenser og politiske og religiøse skiller.
– Vi er forsiktige med å hevde at musikk i seg selv hjelper for å få fred i konfliktområder, men det er utvilsomt en veldig god start for et samarbeid mellom nasjoner og kunstnere. Kultur på tvers av grenser skaper kontaktpunkter mellom musikerne og publikum, sier musikklærer Randi Margrethe Eidsaa ved Universitetet i Agder (UiA).
Virksomme uttrykk
Flere faglærere ved UiA jobber både med egne kunstneriske presentasjoner, og i prosjekter sammen med studentene og eksterne forskere for å få større innsikt i hvordan musikk, teater og visuell kunst kan være virksomme uttrykk i konflikter av ulike kategorier.
LES OGSÅ: «At Vivaldi skriver for de umusikalske, er bare tull»
De 25 musikerne fra UiA som spiller under kveldens konsert, er foruten Randi Margrethe Eidsaa, blitt undervist av den armenske pianisten og doktorgradstudenten Mariam Kharatyan, som er tilknyttet UiA gjennom et stipend fra Norsk Kulturråd.
– Det er et veldig spennende samarbeid. Musikerne våre vil også delta i dialogmøter med musikerne fra Academy of Music Sarajevo og lærerne fra Hand in Hand i Israel, forteller Eidsaa.
På banen
Hand in Hand er samarbeidspartner med det fredsskapende musikkprosjektet «Bridges», som Arve Konnestad tok initiativet til i 2004. Hand in Hand driver skoler i Israel, hvor alle klassene har en jevn fordeling mellom jødiske og palestinske elever. Foruten å medvirke på konserter og seminarer under norgesoppholdet, vil skolens ledere Inas Deeb og Ayelet Roth treffe representanter for Utenriksdepartementet, Stortinget og Helsingforskomiteen.
LES OGSÅ: Springsteen er ærlig til beinet om menneskelig svakhet
I 2010 var norske ungdommer tilsluttet prosjektet «Bridges» i Jerusalem for å øve inn en musikal med de jødisk-palestinske elevene. Året etter var elevene fra Jerusalem i Norge.
– Da forholdet mellom palestinere og jøder forverret seg tidligere i år, fikk vi en henvendelse fra Arve Konnestad som mente det var viktigere enn noen gang med en kulturell fredsmarkering. Det passet bra å gjøre det som en del av opplegget med musikere fra Norge og Sarajevo, sier utdanningssjefen for Hand In Hand i Israel, Inas Deeb.
Normaliseringstvangstrøye
Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted har med korte mellomrom nylig vært to ganger i Midtøsten. I morgen reiser han til Iran for å jobbe med et nytt musikalsk prosjekt. Han er skeptisk, men utelukker ikke at et kulturelt samarbeid med israelere og palestinere bosatt i Jerusalem kan ha en positiv funksjon.
– Forutsetningen må være at de som står bak også helhjertet støtter palestinernes sak. Ellers vil nok flere av sistnevnte gruppe føle seg som gisler, ettersom den ene part er okkupant, og den andre er okkupert, sier mannen som gjennom KKV nylig har gitt ut en plate med Gaza Ungdomskor.
Unngå å glatte over
– Jeg har stor tro på at musikk kan skape et friere og mer rettferdig samfunn. KKVs prosjekter har vært mer knyttet til frihet enn fred. Kunst som har et uttalt formål å skape fred, kan lett få en overharmoniserende funksjon, der man glatter over motsetninger uten å bringe inn elementer av rettferdighet. Palestinske kunstnere kan oppleve at deres fredsbidrag blir en normaliseringstvangstrøye de ikke vil ta på seg, og det er ikke mulig å skape fred uten at det også blir rettferdighet, sier Erik Hillestad.