En gang i uka samlet forfatterne seg på puben Eagle and Child i Oxford, for å lese for hverandre. I gruppa The Inklings fant vi både C.S. Lewis, som forfatteren bak Narnia-bøkene og Ringenes Herre-forfatter J.R.R. Tolkien.
En ny bok med tittelen The Fellowship forteller historien om denne gruppa, som var opphavsmennene til den moderne fantasy-sjangeren. Felles for de alle var at de var kristne.
Boka er skrevet av ekteparet Philip og Carol Zalesky. Han er forfatter, og hun er professor i religionsvitenskap. The Chronicle of Higher Education gjengir et utdrag fra boka, som forteller hvordan de likesinnede forfatterne, som alle var tilknyttet universitetet i Oxford, knyttet litteraturen sin både til sine kunnskaper om eldre litteratur og egne erfaringer fra et århundre i krig, skriver Kristeligt Dagblad.
Men forfatterne bak den nye boka mener at det ikke gjør dem bakstreverske.
– Ut fra de tekstene de studerte og fablene de leste, skapte de nye måter å håndtere gamle temaer på: Synd og frelse, fortvilelse og håp, vennskap og tap, skjebne og fri vilje, skriver Philip og Carol Zalesky.
LES OGSÅ: – Verdens beste og bestselgende fantasybok er et kristent verk
Gjenfortrylle verden
Forfatterne var personlig merket av 1. verdenskrig, og lette etter et håp de fant i fellesskapet, på en tid der mange andre moderne forfattere og intellektuelle kun så brutte fortellinger og fortvilelse.
– Håpet var å gjenopprette de religiøse røttene i den vestlige kulturen, å sette fri fantasiens krefter og gjenfortrylle verden gjennom kristen tro og hedensk skjønnhet, skriver ekteparet Zalesky.
At The Inklings har blitt så innflytelsesrike og anerkjente er ikke like populært blant alle, spesielt fordi forfatterne aldri nådde det samme stilistiske nivået som sine største samtidige forfattere som James Joyce, Virginia Woolf, Vladimir Nabokov, José Louis Borges eller T.S. Eliot.
Den venstreorienterte litteraturprofessoren Germaine Greer ergrer seg over at de konservative og kristne The Inklings har fått så stor suksess.
– For meg var det et mareritt at Tolkien skulle gå hen og bli det 20. århundrets mest innflytelsesrike forfatter. Den onde drøm har gått i oppfyllelse, sier hun ifølge Kristeligt Dagblad.
LES OGSÅ: En ny C. S. Lewis?
Lykkelig slutt
Selv om forfatterne var kristne, advarer forfatterne av The Fellowship mot å tro at de kun var ute etter å spre kristen propaganda. Likevel var det faktum at de var kristne forfattere en viktig del av deres kulturelle innflytelse.
For disse forfatterne var fantasylitteraturen en vei til å beskrive en mer opphøyet verden eller en renere tilværelse gjennom myter og symboler.
– Fantasy ble troens stemme. Og fantasy la dessuten grunnlaget for en knallgod historie, skriver forfatterne.
I tillegg gjorde de seg skyldige i et moderne kjetteri: Å la fortellingene få en lykkelig slutt. En happy ending er bare for drømmere som ikke tør å bli voksne.
Ekteparet Zalesky mener at The Inklings-forfatterne ikke var optimister. Figurene vi møter i fortellingene må ofte gjøre smertefulle offer.
De tror Tolkien og Lewis gjorde klokt i å gjenbesøke fortellingens grunnstrukturer og undersøke dens forhold til tro, dyd, håp og overskridelse av jegets snevre krets. På den måte får de nemlig fatt i en glemt strøm som har løpt gjennom vestlig litteratur fra Dante og Beowulf-sagaen.
– Faktisk klarte de å bringe dem til live så de også får gyldighet overfor moderne angst og lengsel. Derfor er de også populære i dag, mener Carol og Philip Zalesky.