Kultur

KrF vil ha økt statlig satsing på kirkebygg

- Vi kan ikke tillate at kirkene våre forfaller. De er en viktig del av vår kulturarv, og staten må komme mer aktivt på banen, sier Anders Tyvand i KrF.

Sammen med Senterpartiet stiller KrF et forslag i Stortinget der de ber regjeringen om å utarbeide en strategi for hvordan alle fredede og verneverdige kirker kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå.Anders Tyvand

- De gamle kirkebyggene er en viktig del av vår felles kulturarv, og selv om det er kommunene som har hovedansvaret for vedlikeholdet, så må staten komme mer aktivt på banen. De vernede kirkene har nasjonal verdi, og derfor er vedlikeholdet også et nasjonalt ansvar, sier Tyvand.

LES MER: Se kirkene som forsvant

Suksess

Han påpeker at bevaringsprogrammet for stavkirkene som avsluttes i oktober, har vært en suksess.

- Det kan være en god ide å innføre et tilsvarende program for bevaring av gamle steinkirker, og jeg håper regjeringen vil vurdere dette, sier Tyvand.

Han er glad for at både Norunn Tveiten Benestad fra Høyre og Frps Bente Thorsen viste vilje til økt stalig innsats under kirkebyggkonferansen i Narvik på mandag.

- Med Senterpartiet som medforslagsstiller håper jeg det nå er duket for en bred enighet blant partiene på Stortinget om at dette er noe vi må satse på, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Statsbudsjett

Tyvand har forventninger til at Regjeringen vil vise en satsing på vedlikehold av kirkebygg i statsbudsjettet for 2016.

- Miljøverndepartementet har satt som mål at alle fredede bygg skal skal nå ordinært vedlikeholdsnivå innen 2020. Men vedlikeholdsetterslepet er stort. Derfor begynner det å haste, mener Anders Tyvand.

LES MER: – Kirkebygg gir identitet

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur