Kirke

– Kirken 
gir identitet

Kirken må bli tatt hensyn til i arealplaner og lovverk. Først da kan den vinne tilbake sin plass i landskapet, mener Oddbjørn Sørmoen i KA.

Bilde 1 av 8

I 25 år har han fulgt utviklingen av kirkenes ­omgivelser både som tidligere ansatt hos Riksantikvaren og som direktør i avdeling for kirkebygg og kulturminneforvaltning i KA, Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

Nettstedet tilbakeblikk.no viser fotografier og postkort fra hele landet. På hundre år gamle postkort er kirken samlingspunktet i bygda. På bilder tatt med samme kameravinkel i dag er kirkene knapt synlige.

Sørmoen mener tendensen bildene viser, er dekkende.

– Opplevelsen avhenger naturligvis av vinkelen bildet er tatt fra. Noen steder oppleves endringene som dramatiske, andre ikke, sier han.

LES MER: Reiser Norge rundt for å dokumentere betongkirker

Identitet

– Kirkene var signalbygg i landskapet, som skapte identitet og «gjorde et sted til et sted». Når vegetasjon og bebyggelse skjuler kirkebyggene, svekkes denne signaleffekten og stedskarakteren. Noen steder går den tapt.

– Hva kan gjøres med det?

– Endringene i miljøene rundt kirkebyggene handler dels om at man ikke tar signalbyggene og stedsformingen alvorlig nok, og dels om manglende helhetstenkning når ny vegetasjon planlegges. Skal man gjøre noe med dette, må man øke bevisstheten om kirkebyggene som stedsformende og identitetsskapende bygninger. For kirkelige og kommunale myndigheter gjelder det først og fremst å ta dette på alvor når de kommunale arealplanene lages.

LES MER: Her er verdens flotteste kirkebygg

Svakt lovverk

– Hvilken bevissthet er det rundt dette i kirke og samfunn?

– Mange er opptatt av dette, men kommer for sent på banen. Kommunale myndigheter bør ha større bevissthet rundt kirkebyggenes stedsformende funksjon. Kirkebygg og kirkested gir identitet og tilhørighet helt uavhengig av den enkeltes tro og livssyn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Lovverket er dessuten for svakt på dette feltet. Kirkelovens paragraf 21, siste ledd sier: «I spredtbygd område er bebyggelse ikke tillatt nærmere kirke enn 60 meter uten tillatelse av departementet.» Denne loven tar ikke hensyn til områder som ikke er spredtbygd og den tar heller ikke hensyn til at kirkebyggene og kirkestedene oppleves ulikt, avhengig av ferdselsårer, terreng og omgivelser ellers. Noen steder er 60 meter langt, mens 120 meter andre steder er for kort, hevder Sørmoen.

Send oss gjern et gammelt bilde av din kirke sammen med et nytt du har tatt fra samme vinkel. Epost-adresse: tips@vl.no.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke