Kultur

Hjelp vi er i asylbransjen!

TRAGIKOMISK: Regissør Rune Denstad Langlo syntes tilstanden i asylmottakene var tragisk. Så han laget en komedie om den.

I kinofilmen Welcome to Norway møter vi en fjerde generasjons hotelleier gjør det falleferdige hotellet sitt om til asylmottak, fordi staten betaler 100.000 kroner per flyktning i året. Flyktninger er mer lukrativt enn turister, og de kan dessuten settes til å pusse opp rommene de bor på. Filmen er spilt inn på et høyfjellshotell i Sverige.

– Vi brukte ganske mye tid på å få hotellet til å se stusselig nok ut. Jeg tror resultatet er ganske tett på virkeligheten, sier Rune Denstad Langlo.

LES MER: Slik kan Asylmottak se ut i fremtiden

Asylbaroner. Filmen tegner også en krass karikatur av det Langlo kaller «asylbaroner». Hovedpersonen Primus (Anders Baasmo Christiansen) snakker om Afrika som et land og mener hotellet må være mye bedre enn jordhyttene flyktningene hadde der de kom fra.

– Det finnes nok noen slike i denne bransjen. Særlig på begynnelsen av 2000-tallet, da det nok var litt mer fritt fram enn det er nå. Han er basert på noen skikkelser jeg har sett og møtt. Han er ikke et dårlig menneske, han er bare veldig uforberedt.

LES MER: Anmeldelse av Welcome to Norway

Reality. Et asylmottak spiller også en rolle i NRK-serien Helene sjekker inn, hvor programleder Helene Sandig flytter inn på ulike institusjoner for å bli kjent med menneskene som bor og jobber der. Første episode viser hvordan hun opplevde å bo fem dager på Dikemark asylmottak. Episoden er tilgjengelig på NRKs nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur